Tal dia com avui de l’any 1931, fa 88 anys, a les 14.00 h, Francesc Macià i Llussà sortia al balcó de la Casa Consistorial de Barcelona, s’adreçava a la multitud que s’havia congregat a la plaça Sant Jaume i proclamava la República Catalana. Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició de l’endemà: 15/04/1931) Francesc Macià va dir: “Ciutadans, en nom del poble de Catalunya, jo proclamo des d’aquí l’Estat català i proclamo la República Catalana. A més, solemnement, us dic que, amb tot l’afecte, anem cap a la Confederació amb les altres repúbliques d’Espanya. Ara formem el govern de la República Catalana, i aquí estarem disposats a defensar-la fins a morir”.

La mateixa nota de premsa relata que, tot seguit, es va hissar la senyera de Catalunya a l’asta principal del Palau de la Generalitat. Va ser col·locada una pancarta al balcó que deia “El rei Alfons ha abdicat. Govern provisional. Visca la República!”. També relata que, tot seguit,  Macià —acompanyat per Jaume Aiguadé, Bonaventura Gassol, Josep Maria Bertran de Quintana, Frederic Escofet i Eduard Ragasol—, es va dirigir al Palau de la Generalitat. Segons aquella nota de premsa, la multitud congregada a la plaça Sant Jaume era tanta i amb tantes ganes d’aclamar Macià, que va necessitar quinze minuts per a cobrir el trajecte entre l’Ajuntament i la Generalitat.

Un cop al balcó del Palau de la Generalitat, a les 14.15 h, Macià es va adreçar de nou a la gernació congregada a la plaça i va dir “En nom del poble he pres possessió del govern de Catalunya. Avui [les eleccions s’havien celebrat el 12 d’abril] el poble ens ha donat el seu vot perquè governem la ciutat; i jo, en nom de Catalunya, em faig càrrec del seu govern i us dic que aquí ens quedem disposats a defensar les seves llibertats. Espero que el poble sabrà fer el mateix. D’aquí no ens trauran més que morts. I també us dic que ens hem de fer dignes d’aquesta llibertat”. Al proclamar la República Catalana, Macià s’anticipava a la proclamació de la República Espanyola, que es produiria hores després.

Tot seguit, Macià s’adreçava al despatx de presidència del Palau de la Generalitat i emetia una nota pública oficial (la primera des de la liquidació de la institució el 1714) que deia “En nom del poble de Catalunya proclamo l’Estat català, sota el règim d’una República Catalana, que lliurement i amb tota cordialitat anhela i demana a tots els altres pobles d’Espanya la seva col·laboració en la creació d’una Confederació de pobles ibèrics i està disposada al que calgui per a alliberar-los de la monarquia borbònica. En aquest moment fem arribar la nostra veu a tots els estats lliures del món, en nom de la llibertat, de la justícia i de la pau internacional”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat