"Algú s'està enriquint i està utilitzant la guerra". Aquesta és la reflexió de Yolanda Díaz, ministra de Treball i vicepresidenta segona del govern espanyol, davant d'un augment disparat dels preus dels aliments: d'un dia per l'altre, alguns productes poden pujar en 5, 10 o 20 cèntims, quelcom que la líder d'Unidas Podemos dins de l'Executiu de Pedro Sánchez. En una entrevista a eldiario.es, Díaz ha reflexionat que no hi ha res que compliqui més la vida a les famílies que no poder omplir el carret de la compra, quelcom que s'ha convertit en una realitat per moltes llars espanyoles. Per ella, els culpables són els marges empresarials d'aquestes pujades dels preus i veu la solució en un topall del cost d'alguns productes bàsics, com podien ser el pa, la llet els ous o la fruita.

Per fer-ho, però, s'hauria d'arribar abans a un acord amb les grans distribuïdores i els consumidors, però la vicepresidenta sempre s'ha mostrat oberta a negociar i a reunir-se amb tothom, "jo mai m'aixeco d'una taula de negociació", ha dit en alguna ocasió. Amb tot, ha assenyalat a aquestes distribuïdores com a l'arrel del problema: "Els oligopolis no només existeixen al sector bancari o al energètic, tenim cinc grans distribuïdores d'alimentació que concentren el 50%". 

Els alls, un 800% més cars 

Així, aquesta concentració representa un factor de risc per l'augment dels preus: "Als productors els hi compren les taronges a 15 cèntims i els ciutadans les paguem a 1,48. Les patates es paguen als productors al voltant de 18 cèntims i s'estan venent a 1,35. L'all arriba als supermercats amb un increment de gairebé el 800%, és una bestiesa", ha denunciat Díaz en aquesta entrevista a eldiario.es, criticant que hi hagi qui s'aprofiti d'un context complicat i convuls com és la guerra d'Ucraïna: "Estan fent impossible la vida de la gent". 

Concretament, Díaz ha aclarit que la seva intenció és treballar perquè existeixi un acord amb les distribuïdores que ha criticat durament, per determinar una cistella de productes bàsics, que inclouria entre 20 i 30 aliments per topar-ne el preu, seguint l'exemple del topall al preu del gas que ha repercutit també en el preu de la llum. 

Díaz no aclareix la seva candidatura 

Tot i que el seu més que anunciat "procés d'escolta" ja ha començat, primer a Madrid i ara a la seva Galícia, Díaz ha rebutjat aclarir si es presentarà o no a les eleccions generals que s'esperen el desembre del 2023, ja que encara no ha pres aquesta decisió. Amb tot, el que ha volgut assegurar és que el govern de coalició, tot i les constants disputes entre els partits que el conformen, no es trencarà abans d'aquests comicis. Tampoc davant d'unes enquestes que assenyalen cada cop una victòria més amplia pel PP, davant d'uns errors que ha reconegut la vicepresidenta, "no som perfectes, cometem errors", ha defensat.