Pedro Sánchez ha inaugurat el curs polític fent un exercici de proximitat en plena tempesta inflacionista que anticipa una tardor complicada per l'economia. Davant d'una cinquantena de ciutadans, Sánchez ha reclamat lluitar contra la idea, segons la qual, "hi ha veus del poder econòmic que estan per sobre del poder democràtic que emana del vot". Aquest és el lema que l'acompanyaran fins a les cites transcendentals que el PSOE té a les urnes. Que aquest govern està amb la gent i no amb els poderosos. Però fa un any, per aquestes dates, el mateix president estrenava el setembre als antípodes: va ser en un auditori, a Madrid, i amb la presència de les grans empreses de l'IBEX.

Pedro Sánchez es dirigeix als ciutadans en l'estrena del curs polític
Pedro Sánchez es dirigeix als ciutadans en l'estrena del curs polític / Foto: Europa Press

El cap de l'executiu central ha arrencat amb un nou format per explicar els plans que té al cap per al curs. S'ha rodejat d'una cinquantena de ciutadans, d'entre els 250.000 que, des del 2018, han escrit una carta a la Moncloa fent alguna reclamació. Sis d'ells han exposat en veu alta les seves preocupacions; li han tret el canvi climàtic, l'obesitat infantil, la inflació, les pensions i la igualtat de drets entre homes i dones. D'entre les reflexions, cap crítica al govern que ell dirigeix. Segons la Moncloa, cap dels convidats són propers al govern central ni al PSOE, sinó que reflecteixen "l'estat d'ànim" dels espanyols. Al seu torn, el president espanyol ha aprofitat per confirmar que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà el subsidi d'atur per a les treballadores de la llar. "Posem fi a una injustícia inacceptable" ha reblat.

Fa mesos que les enquestes electorals li bufen en contra, després d'una patacada monumental a Andalusia i a les portes d'un 2023 frenètic a les urnes (municipals i autonòmiques al maig i generals previstes pel novembre), el president espanyol s'entesta a trencar d'arrel la imatge que l'oposició sovint dibuixa: un president reclòs al complex presidencial i que s'ha aïllat del contacte amb el ciutadà.

El primer duel entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo

L'acte al complex presidencial, còmode i plàcid per la Moncloa, ha estat l'avantsala del primer xoc parlamentari entre Sánchez i el líder del PP, Núñez Feijóo. Serà aquest dimarts a la tarda, al Senat, on el gallec tindrà el primer gran aparador estatal per confrontar el seu projecte amb el del govern del PSOE - Unidas Podemos. El debat girarà al voltant de les mesures d'estalvi energètic. De fet, en un esmorzar informatiu, el cap de l'oposició ha demanat al president espanyol que allargui la rebaixa de l'IVA del gas i de la llum a tot l'hivern.