Sumar, la plataforma ciutadana que promou la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, no estarà a punt per a les eleccions municipals i autonòmiques del 2023. Així ho ha confirmat la mateixa Yolanda Díaz, que ha assegurat que el seu objectiu és "definir un projecte de país per a la pròxima dècada" i, només llavors, decidir "si es converteix en un projecte electoral o no". La decisió de Díaz de promoure aquesta plataforma es viu amb recel dins d'Unidas Podemos, fins al punt que ha destituït alts càrrecs que han mostrat el seu suport a la iniciativa de la vicepresidenta segona amb l'objectiu de reforçar-se en el Govern.

Yolanda Díaz, en una entrevista a la Cadena Ser, ha reivindicat la feina que s'està realitzant dins de la plataforma Sumar, que compta amb 25 grups per abordar les diferents matèries de rellevància per al país. Està previst que Díaz recorri els diferents territoris d'Espanya per anar sumant aportacions individuals d'aquells que així ho desitgin. Yolanda Díaz estima que entre final d'any i gener de 2023, Sumar podrà tenir "una gran visió del país que volem per a la pròxima dècada" i, només després, es "decidirà col·lectivament si es converteix en un projecte electoral o no". "Sumar és un moviment ciutadà, no és un projecte electoral", ha insistit.

"No arribem per a les eleccions"

Així i tot, i encara que optin per la via electoral, Yolanda Díaz descarta que puguin presentar-se a les eleccions municipals i autonòmiques de l'any vinent. "Crec que no arribem per a les eleccions", ha dit Díaz, que ha apostat per desenvolupar primer "una definició completa del projecte".

En relació amb les diferències al si del govern espanyol, Yolanda Díaz ha manifestat que no és partidària del soroll en la política, però ha recordat que PSOE i Podemos són "dues forces polítiques diferents". "Crec que és sa que els ciutadans coneguin les diferències que tenim al si del govern, per exemple en matèria fiscal, igual que en altres matèries amb el PSOE. Ara bé, discutint sobre les propostes, però sense fer soroll", ha insistit. Just uns dies abans de la celebració del debat de l'estat de la nació i davant de l'anunci de Pedro Sánchez d'un augment de la despesa en defensa, Díaz sol·licito la reunió de la comissió de seguiment del pacte de coalició. Finalment, la sang no va arribar al riu. De fet, aquesta reunió no s'ha arribat a celebrar encara.

Quant a l'últim baròmetre del CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques), que per primer cop des del 2017 col·loca al PP com a primera força en intenció de vot, la vicepresidenta segona ha volgut destacar que les forces de dreta i extrema dreta, en referència a Vox, no sumen per a governar a Espanya. Al seu parer, això implica que "el futur implica reeditar la coalició progressista" que ara ocupa la Moncloa.