El PP lidera les enquestes d'ençà que Alberto Núñez Feijóo va assumir la presidència del partit, però cada cop ho fa a més diferència d'un PSOE relegat a la segona posició i ara ja, a 45 diputats dels populars. Així ho apunta l'última enquesta publicada pel diari El Mundo, en un context complicat pels socialistes marcat per l'augment dels preus, la tornada a la vida normal després de les vacances i per les perspectives d'una tardor i un hivern complicats i llargs. Alhora, però, el partit de Pedro Sánchez ha llançat una campanya per recuperar el carrer amb visites del president del govern espanyol arreu de l'Estat, mentre els seus ministres i càrrecs importants del PSOE ataquen i cada cop més durament al ara líder de l'oposició. L'efecte aconseguit, però, sembla el contrari al desitjat: respecte a l'última enquesta d'aquest mitjà, a finals de juny, el PP creix un punt i mig més fins al 31,7%, a 7,5 punts del 24,2% dels suports pels socialistes. En total, el PP aconseguiria 137 escons si ara se celebressin unes eleccions generals, pels 92 del PSOE, quan el repartiment actual al Congrés és de 89 pel PP i 120 pels socialistes. 

Crítiques insuficients dels ministres a Feijóo

Aquesta enquesta es va elaborar entre finals d'agost i fins a l'1 de setembre, quan l'agenda del govern espanyol se centrava en l'aprovació del decret energètic, que es va aprovar sense el suport dels populars i la nova llei de l'avortament, que introdueix canvis com que les menors de 16 i 17 anys puguin avortar sense el consentiment dels seus pares. A més, durant aquells dies, Sánchez va viatjar a Alemanya per fer un front comú, que ha resultat inútil, amb Olaf Sholz per convèncer a Emmanuel Macron de la importància del Midcat. Des del govern espanyol es va veure amb molta alegria la foto de Sánchez amb el canceller, però aquesta sembla haver generat indiferència entre la població. 

Ara bé, tot i que l'efecte Feijóo encara es nota a les enquestes i de fet, va millorant mes a mes els seus resultats, la percepció entre els ciutadans espanyols que genera el gallec ja no és tan bona com al principi. A l'abril, setmanes després d'arribar a la direcció del PP, suspenia amb un 4,5 i ara ho fa amb un 4,2. Alhora, al juny un 49% dels enquestats estaven convençuts que seria ell el pròxim president del govern espanyol, xifra que ha baixat en 2,7 punts. Ara bé, només un 22,4% confia que Sánchez tornarà a presidir el Consell de Ministres. 

El govern de PP i Vox, més a prop 

Amb els 137 escons que aquesta enquesta dona als populars, podrien governar còmodament amb Vox, que es manté en tercera posició tot i que cada cop més lluny dels populars, amb 46 escons. Aquests són 6 menys que els 52 amb els quals compta actualment, però són suficient perquè el govern de dreta-ultra dreta obtingui majoria absoluta. Mentrestant, com que el descens del PSOE no afavoreix a Unidas Podemos, que continua amb una tendència a la baixa, amb només 25 diputats, i això allunya la possibilitat de repetir el govern de coalició, tampoc amb socis com ERC o Eh Bildu.