El president inhabilitat, Quim Torra, ha mostrat aquest dilluns els seus recels per al nou govern de coalició entre ERC i JxCAT. Ho ha fet minuts després que el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han anunciat que les dues formacions independentistes havien arribat un acord in extremis per salvar la legislatura i evitar la repetició d'eleccions.

Torra ha estat breu i concís per mostrar els dubtes que li genera aquest nou pacte: "Sense estratègia independentista es fa difícil governar", ha manifestat en el seu compte de Twitter. 

torra

Com serà la nova estratègia independentista?

L'estratègia independentista queda supeditada a un nou òrgan de decisió col·legida que estarà format pels tres partits independentistes i les dues entitats sobiranistes, el qual estarà integrat pels tres partits i les dues entitats sobiranistes -Esquerra, Junts i CUP, amb Òmnium i l'ANC. A més, estarà "coordinat" amb el suport d'un reformulat Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont. 

A més, com han explicat Aragonès i Sànchez, s'ha marcat una estratègia independentista que inclou un marge de dos anys de diàleg amb l'Estat i, per si aquest no fructífera, es prepararà un nou referèndum unilateral per si el govern espanyol no respon a l'amnistia ni a l'autodeterminació. 

"Ens conjurem a fer una aposta decidida pel diàleg i la negociació, sent molt conscients que defensem la necessitat d'una confrontació cívica i pacífica per forçar l’Estat", ha assenyalat Aragonès; mentre que Sànchez ha apuntat que Junts s'hi sent "reflectit" en aquesta estratègia. 

D'altra banda, s'ha anunciat el repartiment de les noves conselleries. ERC es queda la presidència, mentre que els juntaires es faran càrrec de la vicepresidència i hi manté el departament d'Economia.  Això no obstant, no tindria el comissionat que es crearà per a la gestió dels fons europeus Next Generations. ERC passa a assumir la conselleria de Presidència, que tindrà les competències de Relacions Institucionals, Administració Pública i Administració Local. Fonts del dos partits han confirmat que Ensenyament es mantindrà en mans d'ERC, mentre que Salut passarà a mans de Junts.

El desacord de Ponsatí

No només Torra ha mostrat els seus dubtes amb l'acord, sinó que  l'eurodiputada de  JxCAT Clara Ponsatí, també ha posat de manifest la seva disconformitat. 

En concret, aquest ve perquè la formació a la qual representa Ponsatí ha aprovat a l'executiva que farà president Aragonès, encara que les bases dels junters no validin l'acord que es preveu que votaran entre demà i dimecres.

"Apa! I que més? JxCat farà president Aragonès, diguin què diguin les bases", ha destacat Ponsatí en el seu compte de Twitter. 

Imatge principal: El president inhabilitat Quim Torra durant la presentació del seu llibre 'Les hores greus' / Arxiu / EFE