La nova proposta de la Conselleria d'Economia per rebaixar l'IRPF a les rendes més baixes agrada als comuns però no a la CUP. El Govern, que s'ha vist obligat a modificar la mesura després que el Tribunal Constitucional la tombés fa unes setmanes, ha impulsat una esmena a la llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest any que ara negocia amb el grup d'En Comú Podem.

La nova proposta es basa en la creació d'una nova escala autonòmica de l'IRPF per reduir la càrrega fiscal a les rendes mitjanes-baixes, és a dir, al voltant de 35.000 euros de sou brut anual, la qual cosa representa el 80% dels declarants. Segons els càlculs del Govern, la mesura arribarà a reduir en més de 100 euros la quota anual en alguns trams, i en més del 12% als contribuents amb rendes més baixes.

I tot i que encara ho estan estudiant, als comuns els sona bé la música, segons ha avançat l'ACN. De fet, avui mateix han mantingut una reunió amb els secretaris generals de Presidència i d'Economia i han assegurat que una altra iniciativa anunciada pel Govern com és la d'ampliar els supòsits per la deducció del lloguer com a habitatge habitual per a famílies monoparentals ha estat seva.

Així doncs, la proposta es presentarà com una esmena al projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos. Els comuns van pactar amb el Govern no registrar cap esmena per incloure els avenços en la negociació dels comptes, sent ERC i Junts els encarregats de fer-ho. La votació final dels pressupostos serà al Parlament el proper 23 de desembre.

La CUP, decebuda

Qui ha tornat a mostrar-se decebut amb el Govern ha estat el seu "soci preferent": la CUP. A través d'un tuit, la seva portaveu, Eulàlia Reguant, ha assegurat que "un cop més es perd l'oportunitat de redistribuir la renda". "Està bé tocar els tipus impositius de les rendes baixes però només és efectiu en el principi de redistribució si va acompanyat, com a mínim, de la modificació dels tipus impositius al 5% de la població que ingressa més", ha afegit.

Nova discrepància, doncs, entre l'Executiu de Pere Aragonès i els anticapitalistes, que tornen a veure insuficient les mesures que pren. I tot i que des de Palau es continua insistint que els cupaires són els socis prioritaris, en les darreres setmanes aquests ja han presentat una esmena a la totalitat als comptes i han rebutjat el decret d'energies renovables; i precisament tots dos tràngols han estat superats amb els vots dels comuns.

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, en un ple al Parlament / Foto: Montse Giralt