Tot i que Ramón Tamames és el candidat de la moció de censura fallida de Vox per desallotjar Pedro Sánchez del palau de la Moncloa la idea de proposar l'exfundador del PCE no va ser de Santiago Abascal o d'altres persones del partit, sinó del sempre polèmic Fernando Sánchez Dragó, que va pensar en ell després que es descartessin altres noms com Felipe Gonález o Alfonso Guerra, les seves primeres opcions. Era final de gener i Abascal no havia trobat ningú que s'atrevís a encapçalar aquesta iniciativa i que fos de fora del seu partit, perquè creia que això podria generar més consensos, tot i que ha acabat fracassant. Per això, Sánchez Dragó va pensar en el seu amic. Ara, ha explicat en una entrevista que tot i que és impossible que la moció de Vox prosperi, Tamames, que ha filtrat el seu propi discurs, està eufòric i es veu a La Moncloa, fent fora a Pedro Sánchez: "Està encantat, pletòric, es veu a La Moncloa, sempre va voler ser president", ha assegurat en una entrevista a El Confidencial. 

En els últims dies, s'ha parlat molt de les diferències ideològiques entre el candidat i el partit. Només cal veure com Tamames ha defensat en els últims anys l'estat de les autonomies i estava a favor de la Nació Catalana el 2017, mentre que la primera proposta de Vox és il·legalitzar els partits independentistes. Passa el mateix amb el feminisme o el canvi climàtic. En la seva roda de premsa conjunta, Abascal intentava dissimular aquest fet tirant d'ironia, però no se'n va sortir. Ara, Sánchez Dragó assegura que les "idees de Tamames no són les mateixes que les de Vox, però si que són complementàries, per la seva evolució política". El polèmic escriptor insisteix amb el mateix mantra que Abascal: "Aquesta no és una moció de Vox, sinó de censura contra Sánchez, per tant, és interessant que Tamames vingui de l'esquerra", assegurant que és el candidat idoni en aquestes circumstàncies. 

La filtració del discurs, una ingenuïtat de Tamames 

Sánchez Dragó va conéixer a Tamames el 1956, quan van entrar junts a la presó durant el franquisme, i per tant fa anys que són amics. Per contra, Abascal no hi té el mateix tracte i es va sorprendre davant la proposta, tot i que finalment l'ha acabat abraçant. Quan Tamames va començar a fer entrevistes i declaracions polèmiques, com que Sánchez no ha estat el pitjor president de la història d'Espanya, tant ell com des de Vox li van demanar que es calmés "per sentit comú".

Sembla que no els va escoltar gaire, ja que dies després va enviar un esborrany del discurs que ha de pronunciar dimarts vinent al Congrés, que va acabar filtrat a la premsa. Davant aquest fet, la resposta de Sánchez Dragó preguntat per El Confidencial ha estat la següent: "Espanya és una corrala i els espanyols uns xafarders, la seva motivació sempre és la mateixa: el gran pecat nacional. En el nostre país totes les notícies, no només les de política, es filtren abans d'hora. Ha estat un gerro d'aigua freda i una ingenuïtat per part de Tamames. No s'informa a l'adversari abans que el púgil salti al ring. L'únic espectacle emocionant que ofereix el Parlament és la moció de censura. La filtració ens ha aixafat aquest espectacle, però que hi farem".