A la segona tampoc va la vençuda. Pedro Sánchez tampoc s'ha deixat veure aquest dimarts pels passadissos del Parlament. El president del govern espanyol estava citat per la comissió d'investigació del CatalanGate que s'ha posat en marxa a la cambra catalana, amb l'objectiu de resoldre els interrogants que encara envolten el cas de ciberespionatge massiu a una seixantena d'activistes independentistes. Però ni ell ni la resta de membres del seu executiu que també estaven convocats s'han dignat a assistir a la sessió d'avui.

Entre les figures cridades, a més de Pedro Sánchez, hi havia les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz, així com la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. També s'ha citat l'exministra Carmen Calvo, a més del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz; el jutge del Tribunal Suprem Pablo Lucas Murillo, i l’exdelegada del Govern espanyol a Catalunya Teresa Cunillera. Cap d'ells va comparèixer el 3 de març, quan van ser citats per primer cop, de manera que automàticament se'ls va requerir un segon cop. Només l'exsíndic de greuges, Rafael Ribó, va assistir-hi per denunciar l'espionatge massiu amb el programari Pegasus, que va instar a prohibir.

La Fiscalia i l'Eurocambra, notificades

La sessió d'aquest dimarts ha estat encara més curta que l'anterior. El president de la comissió, Josep Maria Jové, ha informat que, de les nou persones citades, sis han respost explicant que, per diferents motius, no vindrien al Parlament. Cunillera, Robles i García Ortiz, per contra, no han argumentat la seva absència. En defensa seva ha sortit el diputat del PSC Jordi Terrades, que ha afirmat que els representants de l'Estat només han de rendir comptes a les Corts espanyoles. Segons ell, així ho va fer el ministre Félix Bolaños, mentre que també es va obrir la comissió de secrets oficials.

Des dels grups independentistes, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reiterat que l'absència d'aquestes figures és un "menyspreu" a la cambra catalana i a la ciutadania de Catalunya. També ha lamentat que el Congrés dels Diputats hagi rebutjat investigar el CatalanGate, a diferència del Parlament Europeu, que sí que ha engegat una comissió i una missió al respecte. Josep Rius, de Junts, ha destacat contrast entre el "zel especial" que demostren habitualment les autoritats de l'Estat amb fer complir l'ordenament jurídic i la deixadesa que han demostrat en aquest cas. Més enllà, ha denunciat la "manca de col·laboració i obstruccionisme" dels actors estatals. I per la CUP, Montserrat Vinyets ha remarcat la falta d'investigació des de Madrid pel CatalanGate i ha rebutjat els arguments dels socialistes. "Les gestions per esclarir els fets són inexistents o supèrflues". La comissió del Parlament posarà en coneixement de la Fiscalia les absències reiterades, i també en notificarà l'Eurocambra.