Revolta a l’òrbita convergent. Reagrupament, entitat vinculada a CDC des del 2013, s’alinearà aquest dissabte amb Demòcrates per exigir a la formació un gir en l’estratègia anunciada de cara a les generals del 26-J.

La decisió es prendrà aquest dissabte en el marc de la novena assemblea nacional de l’associació, segons ha pogut saber El Nacional, a partir d’una modificació de l’ordre del dia a petició del president de Rcat, Ignasi Planas. El document, que encara no està redactat i s’ha de debatre demà, contemplarà la possibilitat de deixar sols els convergents en cas que no s’avinguin a renunciar a les sigles de CDC a les llistes i a repensar qui l’encapçalarà.

“El que no pot ser és que en plena davallada a les enquestes vulguin imposar Francesc Homs, mantenir les sigles de CDC, i que els altres ens sumem al carro”, han explicat fonts dels reagrupats a aquest diari, mostrant total coincidència amb les tesis que esgrimeixen els democristians. Descarten que Homs hagi d’acabar sent l’escull, però reivindiquen que caldria buscar algú que generi més consens i representi millor la pluralitat.

Sobre quin nom hauria de tenir la confluència independentista, veurien amb bons ulls la proposta de “Junts per Catalunya”, així com qualsevol altra fórmula que anés en aquesta direcció.

Reconeixement

El debat de fons no és nou. Es tracta del reconeixement i la representació que es dóna des de les files convergents als seus socis. En tots els comicis, per exemple, s’ha evitat donar-los posicions de sortida.

Però si fins ara només era Reagrupament, se’ls ha obert un nou front amb la formació del nou partit dels democristians. Aquest dijous van advertir de fer votar a les bases no concórrer a les espanyoles.

Pels de Planas, l'autèntica refundació de CDC creuen que també passarà per ells, i els agradaria participar-hi. Ara bé, si la tònica és la que s’ha vist fins ara indiquen “que no hi comptin”. I és més, sumaran cada cop que calgui amb els d’Antoni Castellà per marcar posicions. 

Assemblea

Alguns dels punts que es posaran a votació a l’assemblea de reagrupats és de quina manera ha d’avançar el procés sobiranista a Catalunya. Davant del que consideren que és voluntat general dels partits independentistes de celebrar unes eleccions de “ratificació”, adverteixen que “no es pot caure altra vegada en l’argument de superar el 50%” ja que “això només és vàlid en un referèndum i aquest no és el cas”.

Aquesta majoria social només ha de ser exigible en el referèndum per ratificar la Constitució. A més a més, reivindiquen que hi ha tota una sèrie d’elements que podrien fer “precipitar” el procés. Així seria si hi ha inhabilitacions de càrrecs públics per part de l’Estat espanyol, la derogació de l’autonomia o la judicialització dels alcaldes i regidors que han defensat la resolució del 9N.

Mentre tant, estructures. Una de les fonamentals és la Hisenda pròpia. Consideren que s’ha de treballar perquè els catalans puguin tributar a Catalunya “garantint la total seguretat jurídica”, demanant que “el Parlament s’ha de fer responsable a través d’una llei de les possibles represàlies que se’n puguin derivar”.