El calendari se li complica a Convergència. Al procés precongressual i la consulta sobre el futur del partit s’hi afegeix ara la nova convocatòria electoral el 26-J. Davant dels recels que han provocat a la seu d’ERC les crides de Francesc Homs a favor d’una llista conjunta, CDC comença a posar en marxa la maquinària per preparar els comicis per separat. D’entrada amb unes primàries, que es donen per segures, però també amb un debat sobre la conveniència de recuperar el nom del partit a la candidatura.

CDC va concórrer als darrers comicis generals sota la marca de Democràcia i Llibertat (DiL). I va obtenir un dels pitjors resultats de la seva història. Va passar de la primera posició amb 16 diputats aconseguits el 2011 al quart lloc amb 8 escons. La mateixa nit electoral es va començar a apuntar a la nova marca com una de les causes del descens. Amb la repetició de les eleccions s'ha tornat a reobrir el dilema entre mantenir el nom de DiL -que, tot i la mala experiència inicial, ja ha tingut uns mesos per donar-se a conèixer- o recuperar les sigles del partit.

Aquesta possibilitat compta amb suports a la direcció que argumenten que el votant convergent va trobar a faltar les sigles el 20-D i ara cal tornar a posar-les a les paperetes. Hi ha veus que defensen recuperar el nom de Convergència per a la candidatura encara que l’acord electoral amb Demòcrates -escindits d’Unió liderats per Antoni Castellà- obligui a afegir també la marca d’aquesta formació en el nom.

Primàries

El segon punt són les primàries. A la seu convergent es considera que si s’ha apostat per abanderar una renovació profunda de les formes de fer política això s’ha de dur a la pràctica de manera immediata. Ha estat el mateix cap de llista de DiL, Francesc Homs, qui ha posat aquesta possibilitat damunt de la taula i ahir va anunciar en declaracions a TV3 que té intenció de presentar-s'hi.

A la seu de CDC es dóna per descomptat que, si no hi ha llista conjunta, serà Homs qui encapçalarà la candidatura. Ningú li discuteix aquest paper a Convergència, tret que es decidís donar per bona una alternativa liderada per Artur Mas, com s’ha apuntat els darrers dies, a la qual dins la seu del partit s’atorguen possibilitats més que remotes.

Calendari

Tant el nom com la candidatura, però, toparan amb l’encotillament dels terminis un cop es convoquin formalment les eleccions. A partir de dilluns 2 de maig, quan es dissolgui el Congrés, els partits disposen de 10 dies per comunicar els pactes o coalicions davant de la junta electoral. Per presentar les candidatures disposen de fins a 20 dies a partir del dia de la convocatòria.

Aquests són els terminis de què disposa Convergència per ventilar si té cap possibilitat de concórrer amb ERC -deu dies- i, en cas contrari, per convocar les primàries -amb l’aprovació del respectiu reglament i la convocatòria a la militància- així com per decidir el tema del nom. Dilluns, la cúpula convergent té previst portar davant la comissió executiva una proposta concreta.

Paral·lelament, Convergència té previst el seu procés precongressual dins del qual s'ha anunciat una consulta el 21 de maig a la militància sobre si vol crear un nou partit o simplement renovar l’actual. El 4 de maig el consell nacional del partit decidirà la pregunta. El congrés es farà entre el 8 i el 10 de juliol, i el 23 de juliol s'escollirà la nova direcció.