El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aprofitat el seu viatge a Argelers amb motiu del Congrés de Junts, formació que fins aquest dissabte presidia, per donar un cop d'ull a l'altre costat de la frontera, territori que fa gairebé cinc anys que no trepitja. Tal com ha explicat aquest diumenge en un missatge compartit amb els seus seguidors de Twitter, des de la costa del Rosselló, Puigdemont ha pogut veure la serra de l'Albera (Pirineus) i, una mica més enllà, el Cap de Creus (Alt Empordà). La seva reflexió, tenyida de nostàlgia, ha culminat també amb un missatge d'esperança: "Aquest matí, la mediterrània és més lluminosa i calmada. Hi tornarem", ha conclòs.

La fi d'una era

Un contundent Carles Puigdemont ha aprofitat aquest dissabte a Argelers el seu darrer discurs com a president del partit per carregar contra l'Estat espanyol que sistemàticament "castiga" els catalans, però també contra l'estratègia de negociació d'Esquerra, a qui no ha citat en cap moment. Puigdemont ha denunciat tant el maltractament sistemàtic de l'Estat contra Catalunya com l'anormalitat que representa el fet que el seu partit hagi de celebrar el congrés a la Catalunya Nord mentre es manté l'exili, i ha advertit que "el principi de realitat obliga a fer política assumint i partint d'aquesta anormalitat". "Res és més irresponsable, fantasiós, màgic, que fer la política dels temps normals amb temps de tanta gravetat com ara vivim des de fa 5 anys", ha sentenciat en un discurs que ha fet vibrar l'auditori amb constants interrupcions.

En aquest punt, i sense citar en cap moment explícitament la formació republicana, ha descrit aquesta actitud "de temps normals" com la política de l'estruç, d'enganyar-se, fer-se l'orni, dient que les coses van bé, segur que hi haurà bons resultats. "És normal que hi hagi qui pensi no vull viure tantes angoixes i m'instal·lo en l'anormalitat, uns en diuen reconciliació, pacificació, que em permeti fer la viu-viu, i qui dia passa any empeny. Potser això pot ser útil si el que es busca és enfortir determinat partit, que tingui per objectiu prioritzar el benestar dels seus quadres, però això té conseqüències catastròfiques per als ciutadans", ha retret. Seguien l'acte, entre els convidats al congrés, l'exconsellera Alba Vergés, la diputada Raquel Sanz i el vicesecretari de comunicació d'ERC, Oriol Lladó.