Els presos polítics sortiran demà al migdia de les presons, després que avui el govern espanyol els hagi concedit un indult parcial. Davant aquesta notícia hi ha hagut reaccions no s'han fet esperar, tampoc les dels líders polítics que s'han pronunciat a través de les xarxes. Què han dit?

Jordi Cuixart

El president d'Òmnium encara no s'ha pronunciat sobre la decisió del govern espanyol, però ha repiulat un vídeo de la seva entitat en el que el vicepresident, Marcel Mauri, assegura que "Cuixart surt de la presó amb les seves conviccions, els seus valors i els seus ideals intactes i més reforçats que mai". En la mateixa piulada, Òmnium ha remarcat que la mesura de gràcia "no soluciona el conflicte", sinó que els donen més arguments per lluitar per l'amnistia i l'autodeterminació 

Raül Romeva

Mentre el govern espanyol estava reunit en el consell de ministres, Raül Romeva ha publicat un missatge en què assegura que, tot i els indults, l'estat no aconseguirà amagar la repressió contra els independentistes. A més, com la majoria dels presos, ha fet una crida per l'amnistia i l'autodeterminació. 

TUIT ROMEVA INDULT

Dolors Bassa

Dolors Bassa tampoc ha esperat que el president espanyol Pedro Sánchez comparegués davant la premsa per anunciar la concessió dels indults per donar la seva opinió. Per ella, aquesta decisió fa que "torni la política el que no n'havia de sortir mai". La consellera d'ERC ha reclamat també el retorn de les exiliades, acabar amb les causes judicials obertes i amb la repressió, fent referència a l'informe aprovat ahir a favor dels independentistes al Consell d'Europa. 

TUIT DOLORS BASSA

Joaquim  Forn

El conseller de Junts ha volgut recordar els dies que ha passat a la presó: 1328. Però també ha apuntat que en cap d'aquests va renunciar als seus ideals. Com Bassa, ha demanat el retorn dels exiliats, la fi de la repressió, i també "la independència de Catalunya"

TUIT JOAQUIM FORN

Jordi Turull

Turull ha estat el més precís en la seva piulada, en la que només ha recordat que seguirà lluitant per l'amnistia, l'autodeterminació i per la independència. 

TUIT JORDI TURULL

Josep Rull

Rull ha publicat una imatge al seu perfil de Twitter acompanyada d'un text en el que assegura que, després de tres anys i mig sense llibertat, "no ens han vinclat". El conseller ha assegurat que els presos sortiran amb "les conviccions més fortes que mai: per la independència i el progrés de Catalunya". 

 

TUIT JOSEP RULL

Jordi Sánchez, Oriol Junqueras i Carme Forcadell encara no s'han pronunciat després de la decisió del govern espanyol. 

Per altra banda el president Aragonès, en una declaració institucional amb tots els membres del Govern ha reconegut els indults com una passa endavant de Sánchez pel diàleg, però li ha demanat un nou referèndum.  Des de la CUP, en canvi, han assegurat que els indults no són més que una "operació d'Estat" per tancar el procés. Ada Colau, per la seva part, ha considerat que aquesta decisió del govern espanyol obre una nova etapa marcada pel "diàleg sincer" i per la voluntat de trobar una solució política entre Catalunya i Espanya.