L'arribada dels indults aquest dimarts ha despertat diverses interpretacions. Mentre els independentistes majoritàriament consideren que són insuficients i defensen l'amnistia com a solució, des dels comuns consideren que era el pas necessari per aconseguir obrir una nova etapa de diàleg.

En una declaració institucional des del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, l'alcaldessa Ada Colau ha considerat que els indults ajudaran a la desjudicialització de la política i permetran obrir una etapa de "diàleg sincer".  "És un primer pas imprescindible, però no tot s'ha resolt i no ens podem aturar aquí", ha insistit Colau. 

I després dels indults?

Colau s'ha mostrat crítica amb com es va abordar el conflicte entre Catalunya i Espanya després de l'1-O, que ha titllat de "fracàs de la política". "És la responsabilitat dels representants polítics buscar la solució als problemes i no crear-ne de nous", ha remarcat.

"Ara per fi arriba la llibertat que moltes persones voldríem que hagués arribat molt abans, però que obre la porta a una nova etapa de diàleg i solucions", considera l'alcaldessa de Barcelona, que també considera que la "solució política" del conflicte entre Catalunya i Espanya passarà per una "votació democràtica". En la mateixa línia que el president d'En Comú Podem Jaume Asens, Colau també ha defensat que després dels indults "cal avançar en la reforma del codi penal". "Que tothom s’expressi en llibertat i no tornem a passar la vergonya de persones acusades amb presó per tuits o cançons", ha desitjat.

Rebaixar tensions

Colau també s'ha mostrat crítica amb les veus contràries al diàleg, i ha defensat que "el govern de l’Estat ha estat valent". "D’aquest diàleg honest i sincer han de sortir les solucions. Tenim una oportunitat, aprofitem-la", ha demanat, fent una crida a rebaixar les tensions i empatitzar amb les idees contràries.

La declaració institucional de Colau ha acabat amb una cita de l'economista Arcadi Oliveres: "Estem obligats a no perdre mai l’esperança. Tal com estan les coses en aquest planeta, si la perdem, anirem molt malament. Els moments són difícils, però no d'ara, sinó de sempre. Però ara més que mai no la podem perdre l'esperança".

 

Imatge principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una compareixença amb la ministra Yolanda Díaz. / Europa Press