Canviar la història, va ser un dels ambiciosos arguments que va esmentar Pedro Sánchez al Liceu per justificar la concessió dels indults. Més enllà de la pompa amb que la Moncloa ha volgut banyar l'aprovació de la mesura de gràcia -just l'endemà del revés del Consell d'Europa- des del Govern de la Generalitat admeten que a partir d'ara s'entra en un canvi de rasant pel que fa a les relacions amb l'Estat. "És el moment de tornar a fer política, afrontem-ho amb la màxima exigència i amb el compromís de trobar una sortida acordada que respecti la voluntat popular del poble de Catalunya", ha subratllat el president Pere Aragonès en una declaració institucional aquesta tarda acompanyat de tots els seus consellers. 

 

Amb el cap ben alt

És qüestió d'hores que després de tres anys i mig tancats, els nou condemnats per l'1-O siguin alliberats. "En surten amb el cap ben alt i els ideals intactes, amb la voluntat reforçada de construir una república catalana lliure i justa", ha advertit el president. Si bé ha reconegut que "el pas d’avui ajuda a generar credibilitat en el camí de la negociació i l’acord per resoldre del conflicte" i s'ha compromès a "destinar tots els esforços en aquesta nova etapa", Aragonès ha aprofitat el seu discurs per deixar clar que amb l'indult no n'hi ha prou. "Exigim a l'Estat espanyol que atengui la crida del Consell d'Europa". És a dir, que posi fi a la repressió i retirar les demandes d'extradició i aturar la persecució contra representants polítics. "Exigim que cessi la repressió i es comprometi a una solució política", ha ressaltat. 

Des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, Aragonès ha redoblat l'aposta "és l’hora de l’amnistia i del dret a l’autodeterminació. És l’hora d’un referèndum acordat. És l’hora de la solució que genera més consens intern, que assegura l’aval internacional i que garanteix una cohesió social del tot irrenunciable".

L'Estat reconeix la injustícia

La interpretació que fa el govern català és que "la decisió presa avui pel govern de l’Estat espanyol és un reconeixement que les condemnes van ser injustes". En aquest sentit, el president ha recordat que encara que representen una alenada d'aire pel que fa als presos i les seves famílies, els indults són parcials i mantenen "la inhabilitació que limita els seus drets polítics" a banda de no resoldre "la situació dels exiliats", ni "la causa general contra l'independentisme". "Per això demanem l'amnistia", ha conclòs, i ha promès continuar "determinats fins a aconseguir-la". 

Durant la seva compareixença ha posat damunt la taula la victòria independentista de les eleccions del 14 de febrer, on per primera vegada es va superar la barrera del 52% dels vots. 

Fonts de l'entorn del president expliquen a ElNacional.cat que estudien la possibilitat d'organitzar una recepció a Palau per als nou condemnats que sortiran lliures entre aquest dimarts i demà dimecres. 

A la imatge principal, compareixença del president a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. / M. F.