La CUP creu que els indults als presos polítics són la "primera pedra d'una operació d'Estat impulsada pel govern espanyol i les elits econòmiques que pretenen tancar el procés en un pacte entre despatxos". Així s'han expressat a través d'un comunicat i ho ha reiterat la diputada Laia Estrada en roda de premsa des del Parlament, tot i que ha aclarit que celebren que la mesura acabi amb la situació injusta que viuen els líders de l'1-O.

Per a la CUP, però, els indults no solucionen el conflicte polític perquè ni preveuen la fi de la repressió per a les més de 3.000 persones repressaliades ni contemplen la celebració d'un referèndum d'autodeterminació que, segons ha recordat, és el que vol la majoria de la societat catalana.

Estrada també ha destacat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi fet l'anunci al costat de la patronal i d'altres actors importants del Règim del 78. Per als anticapitalistes això encara fa més evident que l'operació dels indults és una iniciativa de l'Estat per acabar amb el procés independentista.

L'avís de la CUP

Per tot això, la CUP ha insistit que no renunciarà ni a l'autodeterminació ni a la independència dels Països Catalans, a l'avenç cap a la consecució dels drets socials i les llibertats que el règim nega sistemàticament, i a l'amnistia total per totes les persones represaliades en el marc de l'1-O.

En aquest sentit la CUP ha aclarit que no participarà de cap operació política que no sigui per dur a terme l'autodeterminació i l'amnistia total per les més de 3.300 persones represaliades. "No podem validar ni acceptar el marc que ens imposa l'Estat per tal d'impedir que els catalans i catalanes decidim lliurement el nostre futur", han sentenciat els anticapitalistes.

Lluny dels comuns

Molt lluny es troben els comuns, que han celebrat els indults i, a més, han reivindicat que han convençut els socialistes perquè els concedissin. "Sánchez parlava de complir íntegrament les penes", ha recordat la seva líder, Jéssica Albiach. "Imagineu que podríem fer si fóssim la força gran del govern. Per això volem ser més i més forts, perquè veiem com els nostres posicionaments són els que sempre acaben veient la llum per sentit comú. Però per ara costa que passi", ha apuntat.

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Laia Estrada / Foto: ACN