Aquest dilluns, 8 d’octubre, fa un any d’una nombrosa manifestació unionista que no només va recórrer el centre de Barcelona, sinó que també va excitar en grau màxim el nacionalisme espanyol, que va considerar aquella marxa com la reacció definitiva a l’independentisme de l’autodenominada majoria silenciosa. Malgrat tot, un any després, l’independentisme controla el Govern de la Generalitat després de guanyar unes eleccions anòmales i té prou força com per tombar en qualsevol moment el govern espanyol, una situació que els espanyolistes més recalcitrants deuen somniar unes 155 vegades cada nit.

En aquest context, que ahir la mobilització d’España Ciudadana a Barcelona punxés de manera estrepitosa, incapaç d’omplir la plaça de Sant Jaume malgrat la presència d’Albert Rivera, havia de tenir una explicació, i La Razón l’ha sabuda trobar. La culpa és de... Pedro Sánchez.

El diari de Marhuenda deuria tenir previst omplir la portada de banderes espanyoles al centre de Barcelona, però finalment, vista la magnitud de la tragèdia, ha optat per una imatge d’una rojigualda solitària. Atenció al peu de foto, que reproduïm íntegre pel seu interès: "Aquel 8-O histórico que no se repitió: La llegada al poder de Pedro Sánchez y sus guiños al independentismo ha roto la unidad de mensaje de los constitucionalistas en Cataluña. Ayer Rivera organizó un acto en plaça Sant Jaume, en la imagen, mientras Societat Civil Catalana rememorava la marcha en un hotel".

la razon

Efectivament, sembla més pràctic trobar culpables que no pas solucions i en això La Razón excel·leix. Ara que Pedro Sánchez és el responsable del mínim poder de convocatòria unionista, tot queda molt més clar. De fet, la seva portada té dos titulars destacats, que de fet funcionen com a subtítols del peu de foto: "Sánchez enviarà a Bruselas unos presupuestos ficticios" i "Torra resucitará las leyes de desconexión".

abc

Per la seva banda, ABC carrega contra Sánchez tot assegurant que aquest “acapara la agenda exterior y restringe la del Rey”, tot plegat perquè el president del govern espanyol ja ha fet quinze viatges oficials a l’estranger mentre que el monarca faria quatre mesos que no viatja.

elmundo

Pel que fa a El Mundo, aquest diari també ofereix un titular contra Pedro Sánchez, però des d’una òptica diferent: "Arabia Saudí vetó al Gobierno de Sánchez en la inauguración del AVE a La Meca", i amb foto de portada per a l’acte de Vox, amb el títol "Vox se reivindica en Madrid con un ataque radical contra PP y Cs". Si el que van dir els ultres sobre PP i Cs eren "atacs radicals", com en podríem dir del que opinen de l'independentisme?