La “concentració ciutadana” d’Albert Rivera a Barcelona ha punxat considerablement. Malgrat la convocatòria i la presència del seu líder a Espanya, el moviment España Ciudadana no ha aconseguit omplir del tot la plaça de Sant Jaume de Barcelona aquest diumenge, que ha ofert imatges amb molts espais buits. Hi ha faltat fins i tot la seva líder a Catalunya, Inés Arrimadas, que per problemes d’agenda no ha pogut arribar de Madrid.

Sota el lema “No a la violència, sí a la Constitució”, la convocatòria s’ha fet a la plaça de l'Àngel de Barcelona, des d’on s’ha fet una marxa de menys de 200 metres fins a la plaça de Sant Jaume. Durant el recorregut s’han sentit crits com “els carrers també són nostres” o visques a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l’Exèrcit. Un cop a Sant Jaume, alguns manifestants han cridat “fora aquest llaç”, en referència a les façanes del Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Un Albert Rivera en solitari s'ha donat un bany de masses, dels pocs centenars que ocupaven la plaça barcelonina. Ha volgut tenir un record especial per la manifestació de SCC del 8 d'octubre del 2017, però també pels cossos policials espanyols, amb un "a por ellos" polític. Ha tingut males paraules per al president Quim Torra i retrets per al president Pedro Sánchez.

“A por ellos”

Concretament, el líder de Ciutadans ha instat el president espanyol a “baixar de l’helicòpter” i convocar eleccions estatals. “Quan les convoqui, ens conjurarem tots els constitucionalistes i anirem a por ellos”, ha promès Rivera, que ha denunciat un “sistema polític al servei del nacionalisme”. Ha assegurat que té un "pla".

El dirigent unionista ha començat el parlament parlant d’aquesta semana com d'una “setmana negra un any després del cop d’estat”. En aquest sentit, ha subratllat que els seus diputats van haver de sortir “escortats del Parlament" dilluns passat, que uns “encaputxats” van “acorralar funcionaris” a Girona i van retirar la bandera espanyola i que “es van tallar carreteres il·legalment”. Davant de tot això, ha lamentat, “el govern d’Espanya ni hi és ni se l’espera”.

“Sánchez ha abandonat els catalans constitucionalistes”, ha dit Albert Rivera, que ha tornat a insistir en l’aplicació de l’article 155. “N’hi ha que ens pregunten per què tornar a aplicar el 155”, ha assenyalat. I ha apuntat cap al president Quim Torra: “Doncs perquè el garant de la Constitució treballa per liquidar-la”. Ha afirmat que l’independentisme “ha posat l’Estat contra les cordes”, però ha advertit que “l’Estat no és només Sánchez”.

"Que no els indultin"

Sobre Torra, ha dit que “encoratja els violents i dona les gràcies als comandos separatistes”, i que és “un president que no ha guanyat a les urnes”. I s’ha tornat a adreçar a Sánchez: “De debò es pensa que el senyor Torra protegirà els nostres drets?”.

Rivera ha aprofitat el discurs per agrair la feina dels cossos policials espanyols, però també el discurs del rei Felip VI el 3-O. “El 3 d’octubre va donar la cara per tots. Un cap d’Estat ha d’estar a l’altura, i el Rei va estar a l’altura”, ha dit. També ha promès establir un topall electoral del 3% a tot l’Estat per restringir l’entrada de determinats partits.

Finalment, el líder de Ciutadans s’ha referit a la situació dels presos polítics. Ho ha fet per a dir que si són a la presó "per alguna cosa deu ser" i per a demanar “que no els indultin, que compleixin condemna”. Els concentrats han respost amb crits de “Puigdemont a prisión”.