El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha conversat aquest matí amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per analitzar la situació creada a Catalunya, segons han informat fonts de Moncloa. Les mateixes fonts emmarquen la normalitat del to de la conversa que han mantingut el cap de l'executiu estatal i el líder socialista i rebutgen que hagi pogut ser tibant.

El responsable d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assenyalat en una compareixença pública que veien el govern de Rajoy "superat" davant la desobediència de la Generalitat, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat que cessin les càrregues policials. Per la seva banda, fonts socialistes han explicat que Sánchez ha transmès a Rajoy el seu malestar pel desenvolupament que està tenint la jornada a Catalunya per la mala imatge que s'està donant.

Mentrestant, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, que ha comparegut a la Moncloa per oferir la primera valoració oficial del govern espanyol, ha afirmat que no és moment de fer "càlculs electorals" quan se li ha preguntat si el seu executiu tem perdre la unitat del bloc constitucionalista. Sáenz de Santamaría ha recalcat que és un dia "molt complex", en el qual les Forces de Seguretat estan fent un "esforç enorme" per complir amb la legalitat a Catalunya.

"No sé com faria les coses el senyor Iceta, però sé que a Espanya la legalitat ha de respectar-se i les ordres judicials complir-se. I els càlculs electorals en jornades com avui, oblidar-se", ha proclamat.