635806903499171759w

1. Rajoy tanca esquerdes

El president del Govern espanyol ha aprofitat el gran acte de precampanya d'aquest dissabte al matí per cridar a la unitat dins del PP, intentant aturar l'esquerda que s'obre a dos mesos de les eleccions generals. Rajoy ha insistit en "deixar allò accessori" i "concentrar-nos en el que ens importa a tots", referint-se als recents enfrontaments d'aquesta setmana entre alts càrrecs populars.  El líder popular també ha tingut paraules per a Catalunya i el president Mas: "A Espanya la llei es compleix. Espanya és un estat de dret, la justícia és independent i tots som iguals davant la llei".

2. El PSOE s'empassa Irene Lozano

"El partit no és exclusivament dels militants". Així justificava avui Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, el fitxatge d'última hora de Irene Lozano, exdiputada d'UPyD molt crítica amb els socialistes, especialment els andalusos. Lozano anirà de número quatre per Madrid. Aquesta incorporació va despertar ahir veus crítiques dins del partit, que avui han estat tranquilitzades pels barons socialistes durant el Comitè Federal. En el mateix acte, s'han aprovat les llistes per les eleccions del 20D per una majoria quasi absoluta. Sembla que el PSOE torna a l'estabilitat.

3. Chacón fa nova llista al PSC

Els socialistes de Catalunya preparen també la seva llista per al 20D. L'encarregada n'és Carme Chacón. De moment ja ha descartat Francesc Vallès, portaveu adjunt del PSOE i un dels valors a l'alça del partit. Algunes altres figures dins el partit que també trontollen en la llista, sense cap decisió en ferm, són Maurici Lucena i Pere Navarro.

4. Barcelona en Comú, a Madrid

Barcelona en Comú, coalició que va néixer per a les municipals amb Ada Colau al capdavant, va anunciar ahir que impulsarà una llista catalana per a les eleccions generals de desembre. Hi ha moltes possibilitats que aquesta candidatura s'integri amb Podem i ICV-EUiA, tots interessats en confluir, però encara s'ha de negociar.  Colau vol que la candidatura contingui molts independents, entre ells el cap de llista. L'alcaldessa assegura que no serà candidata ni dirigeix la negociació, però s'ha mostrat "orgullosa i agraïda" d'aquesta iniciativa.

5. JxSí i CUP, a poc a poc i bona lletra

A Catalunya segueixen les negociacions per decidir la investidura del president de la Generalitat. Si en alguna cosa coincideixen Junts pel Sí i la CUP és en demanar calma i negociar a poc a poc. Ja ho va dir Romeva fa uns dies, parafrasejant l'espot electoral cupaire: "anem lents perquè volem un molt bon acord". Avui ho han ratificat Forcadell i Casals, tot alertant del perill que "la precipitació podria malmetre el procés".

6. C's tem la suspensió de l'autonomia

El coordinador del grup de Ciutadans al Parlament, José María Espejo-Saavedra, assegura que el seu partit "treballa cada dia per evitar la suspensió de l'autonomia, perquè aquest escenari suposaria un fracàs absolut". Espejo ha criticat Artur Mas per haver posat la formació del nou govern "en mans de la CUP", partit que "promou l'incompliment de les lleis".