Parlament 2

Tres plens del Parlament per arrencar la legislatura. Aquesta és l'estratègia que està sobre la taula en les negociacions de JxSí i la CUP. El ple que se celebraria després del plenari de constitució serviria per declarar l'inici del procés constituent i, finalment, se celebraria el ple d'investidura. És a dir, el procés s'iniciarà formalment amb Artur Mas de president en funcions.

L'arrencada de la legislatura en tres fases serviria per fugir de l'escomesa dels partits unionistes, disposats a posar tots els pals a les rodes al procés.

El bloc sobiranista parteix del 26 d'octubre,  data límit per constituir el Parlament sorgit del 27S. Aquesta data és la referència per JxSí i la CUP, no només per les "complicades" negociacions d'investidura sinó també per posar dia i hora a un plenari posterior, que se celebraria la setmana del dos al sis de novembre. Aquests plenari inclouria una proposta de resolució que votés l'inici del procés constituent, ruptura, desconnexió o independència. Així, el dia 9 de novembre es mantindria la votació d'investidura, amb el valor simbòlic de l'efemèride: un any de la consulta sobiranista.

Les parelles de fet, l'excusa

Per evitar que els grups unionistes aturin la convocatòria d'un plenari amb un únic punt (una proposta de resolució d'alt voltatge polític com és una Declaració d'inici d'un procés constituent), els independentistes han pensat una sortida. Una solució que no tingui cap "objecció formal" del Reglament de la cambra.

La fórmula passaria per que, un cop constituït el Parlament, la Mesa convoqui un ple per aprovar pel tràmit d'urgència el decret llei 3/2015 (pdf), del 6 d'octubre, de modificació de la llei 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del codi civil de Catalunya, per crear el registre de parelles estables. Curiosament, aquest  decret l'ha admès a tràmit, per via d'urgència, la Mesa de la Diputació Permanent perquè el validi el Parlament en el termini de trenta dies hàbils a partir de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat.

Tant JxSí com la CUP preveuen que el mateix dia d'aquest ple s'ampliï l'ordre del dia per a afegir-hi la proposta de resolució política d'inici del procés. Una jugada amb la que els grups que s'hi oposen no podrien impugnar la decisió de la Mesa per aturar el tràmit parlamentari i la seva votació.