El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, té la intenció de presentar-se al ple d'investidura al Congrés l'última setmana de juliol. Després que el PSOE s'ha negat a la gran coalició, Rajoy buscarà entre altres forces una majoria simple que li permeti formar govern en minoria. No es rendeix i confia que hi haurà una abstenció dels socialistes en l'últim minut. L'objectiu és aprovar el sostre de despesa, primer estadi per preparar els pressupostos generals de l'Estat i que també vincula les 17 comunitats autònomes.

Rajoy sí pensa acceptar aquest cop l'encàrrec del rei Felip VI en la ronda de contactes que comença el 19 de juliol. Ho ha anunciat així als líders de Coalició Canària, amb els quals s'ha reunit aquest dimarts al Palau de la Moncloa. La trobada ha estat la primera que el cap de l'executiu manté amb representants d'una altra formació per conèixer les possibilitats per ser investit. A la reunió hi han assistit el secretari general del partit canari, José Miguel Barragán, i el secretari general a Tenerife i president del Govern autonòmic, Fernando Clavijo. També hi ha participat la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

El partit canari ha traslladat a l'executiu central les seves tres demandes principals que ja va anunciar després de les eleccions del 20-D. Són la modificació de la llei d'educació LOMCE, la reforma de la Constitució i la reforma laboral. Els dirigents canaris han assegurat que no donarien xecs en blanc a canvi del seu suport i creuen que a mesura que avancin les negociacions ja no seran necessaris. Barragán s'ha mostrat preocupat perquè no s'aprovin els pressupostos de l'Estat abans que els de les autonomies. Aquest fet podria generar incertesa i desajustos de previsió a les comunitats. CC col·laborarà perquè no hi hagi terceres eleccions i han destacat l'optimisme que respira Rajoy que troba "normal" en tot candidat.

El president en funcions respira optimisme sobre el fet de superar la investidura i així ho trasllada també l'aparell del partit. Segons ha sabut El Nacional, a Gènova consideren que Ciutadans acabarà aixecant la línia vermella que va posar per fer fora Rajoy. En els darrers dies, la formació taronja ha sofert un debat intern sobre la postura que havien d'adoptar en les negociacions. C's no vol ser el culpable que hi hagi noves eleccions i de moment ha prioritzat ser inclòs en els diàlegs per no quedar-ne fora.

Bé sigui per guardar les formes o pel realisme que li atribueixen a la seva situació, el PP no tem tampoc una negativa del Partit Nacionalista Basc (PNB). Aquest dilluns lehendakari Íñigo Urkullu es va mostrar taxatiu, supeditant el seu suport a "l'agenda basca". Aquesta passa flexibilitzar la política penitenciària d'acord a la legalitat, l'acostament dels presos d'ETA a les presons basques i el traspàs de la gestió de les presons al Govern basc. La reunió no serà amb el dirigent basc, sinó amb el portaveu al Congrés del PNB, Aitor Esteban, qui discrepa sobre la posició del seu company. "El primer que cal tenir molt clar quan es parla del PNB qui negocia o deixa de negociar és el PNB, no el lehendakari", ha recalcat Esteban.

Els problemes podrien emergir per al PP entre la relació programàtica existent entre C's i PNB. El portaveu al Congrés, Juan Carlos Girauta, s'ha mostrat contrari a les demandes dels nacionalistes bascos, que no comparteix. Així les coses, el ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, i el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, troben la posició del PNB és la prèvia a tota negociació. No descarten que les demandes es flexibilitzin i miraran què fer durant durant la seva trobada amb Rajoy, que tindrà lloc aquest dimecres al Palau de la Moncloa.  

El PSOE podria cedir

Amb el suport de CC, C's i PNB, Rajoy arribaria als 175 diputats i només li caldria una abstenció per passar la investidura. A Ferraz mantenen la posició de no entrar a cap govern popular i votar No, com ha reiterat el portaveu al Senat, Óscar López. Els socialistes continuen emplaçant Rajoy que els deixi i busqui d'altres aliats. Tanmateix, el PSOE podria guardar un as a la màniga. Segons el diari El Mundo, el partit es planteja no aprovar al comitè federal de dissabte una ressolució en contra del PP. Al desembre van signar-la i els va lligar de mans. Ara tindrien marge per si canviessin de direcció en darrer terme, davant la possibilitat d'evitar unes terceres eleccions.