El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, mantindrà aquest dimecres una trobada a les 10.30 hores al Palau de la Moncloa amb el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, dins de la seva ronda de contactes per intentar formar govern, segons han informat fonts de l'Executiu. Com ha pogut saber El Nacional, a través de fonts de la direcció de Gènova, els populars sí que veuen possible l'entesa amb els nacionalistes bascos. 

Serà la segona reunió de Rajoy aquesta setmana en el marc de les consultes que ha obert per explorar la disponibilitat dels partits per donar-li suports. Aquest mateix dimarts s'ha entrevistat amb el president del Govern canari, Fernando Clavijo, i el secretari general de Coalición Canaria, José Miguel Barragán. Els ha acompanyat la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. Els dos representants li han demanat el mateix que ja van fer al desembre, després dels comicis del 20-D: la modificació de la LOMCE, la reforma de la Constitució i la reforma laboral. 

El cap de l'Executiu ja va contactar aquest dimarts amb el PNB per fixar una trobada. "Hi ha hagut una trucada del president del Govern per fixar una reunió", va dir ahir a la nit Aitor Esteban en declaracions a la Cadena Ser. El diputat del PNB ha precisat que aquestes negociacions estaran a càrrec del partit jetzale i no del lehendakari, Iñigo Urkullu, després que el president basc hagués criticat el "doble bloqueig" que percep per part del Govern de Rajoy i d'ETA per procedir a un desarmament total que ell considera que s'ha de dur a terme en un termini màxim d'un any.

"El primer que cal tenir molt clar quan es parla del PNB és que qui negocia o deixa de negociar és el PNB, no el lehendakari. El lehendakari és evidentment una persona molt important, però no forma part del que és l'organització del partit", ha recalcat Esteban. Urkullu va posar aquest dimarts l'"agenda basca" a la taula de les possibles negociacions com a condició indispensable per al seu suport. Aquesta inclou flexibilitzar la política penitenciària d'acord a la legalitat, l'acostament dels presos d'ETA a les presons basques i el traspàs de la gestió de les presons al Govern basc.

Sobre la polèmica, el president del Partit Popular a Euskadi i el ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, ha assegurat que resulta "sorprenent" que la prioritat del PNB siguin els presos d'ETA i ha recalcat que en el cas del PP és l'ocupació i l'estabilitat. "El nostre principal objectiu és l'ocupació i l'estabilitat. En aquest sentit comptem amb tots, però cal centrar les prioritats", ha afirmat Alonso.

Al seu torn, el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, considera que les demandes dels nacionalistes són "posicions de màxims" pròpies d'una fase en què encara no han començat les negociacions, i ha preferit esperar a veure què li demana aquest partit "en privat" a Mariano Rajoy per veure "fins on es pot arribar". No obstant això, ha afegit que això no vol dir que el PP estigui disposat a parlar de la política penitenciària, d'acostament de presos o d'assumir la gestió de les presons, com demana el PNB.