Ciutadans és Albert Rivera. Cap altre company del partit parla després d'una roda de premsa del líder, i quan ho fa, no és per qüestionar-lo, en tant que la seva posició genera consens. Com a president de C's, Rivera té poder formal. I com a polític jove amb dots per a l'oratòria, posseeix un d'informal: el carismàtic, relatiu a la seva persona. Està acostumat que li facin cas. Abans de dedicar-se a la política, treballava en un banc i tenia un càrrec intermedi. Però les contingències de la convulsa investidura han posat cap per avall C's, en un moment en què el català insisteix a mantenir el vet al president en funcions, Mariano Rajoy. I per primera vegada a la formació taronja, no tots els qui l'envolten troben que està en el cert.

L'alerta va saltar a la llum pública fa uns dies. Un dels fundadors del partit taronja, el catedràtic en Dret Constitucional, Francesc de Carreras, va assegurar en un article al diari El País que Rivera no ha d'imposar la condició de fer fora Rajoy per a un pacte d'investidura amb el Partit Popular (PP). "Ficar-se en les decisions d'un altre partit no sembla seriós, ni és un bon precedent democràtic, més encara quan Rivera sosté, encertadament, que no és qüestió de butaques sinó de programes. Vetar Rajoy no és parlar de butaques?", assegurava De Carreras, a qui s'hi han sumat el periodista Arcadi Espada o l'escriptor Félix Ovejero.

Amb 32 escons i la pèrdua de 8 respecte del 20 de desembre, Rivera ha punxat en les eleccions generals espanyoles. Tanmateix, ha mantingut el poder de negociació per fer prevaldre la màxima d'acabar amb la corrupció política. Aquesta els ha permès marcar perfil en el tauler polític. Una de les condicions que el partit taronja posa quan afavoreix pactes de govern és que es faci fora als imputats de les llistes i els càrrecs. Ho van fer a la Comunitat de Madrid amb el PP de Cristina Cifuentes i ho van fer també a Andalusia, amb el PSOE de Susana Díaz.

Rivera no vol que els casos al PP de València o Madrid quedin impunes políticament i considera que algú n'ha d'assumir responsabilitats al respecte. És el mateix que pensen les veus que sí estan d'acord amb ell, moltes de les quals estan dins del Comitè Executiu. L'òrgan va validar-ne l'estratègia del partit dilluns sense esmena, també quant al vet a Rajoy. Però el text de De Carreras no és significatiu. El catedràtic va ser professor del català i ideòleg de C's, per bé que les seves opinions no tenen poder formal en l'organització. La dissidència es va originar fa unes setmanes en alguns climes d'opinió del partit.

Després d'haver-se produït el pacte d'El Abrazo amb el PSOE, algunes veus van considerar que enarborar la bandera de fer fora Rajoy seria contraproduent. C's va rebre el 20-D un gruix de votants procedents de les files joves liberals del PP. Després de l'acord amb els socialistes, l'ofensiva de fer fora el líder popular podria disgustar els que estaven descontents amb C's, per la banda de la dreta. El gallec també és qüestionat entre alguns votants blaus, però no sembla que a Gènova hagin de renunciar al seu líder, qui va imposar-se en les eleccions fa uns dies i fa més de mig any. Amb 14 escons més, la permanència del president en funcions sembla una qüestió de legitimitat.

Altres veus, com la del membre de la Real Academia de la Lengua Española (RAE), Félix de Azúa, serien partidaris que C's aixequés els vets a canvi de reformes i mesures programàtiques, en un moment en què el PP no es tanca a la reforma de la llei electoral. 

Contradiccions

Rivera està poc acostumat que li portin la contrària i en els darrers dies ha caigut en diverses contradiccions. Primer va dir que ell mai va col·locar la sortida de Rajoy com un vet i poques hores més tard el va reiterar. Davant d'aquest escenari, ha extremat les condicions del pacte amb el PP. Durant la visita a Brussel·les va afegir la dimissió del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i del d'Interior, Jorge Fernández Díaz. El primer, per incompliment del dèficit, i el segon, per les presumptes converses amb el director de l'OAC, Daniel de Alfonso.

Enmig de la confusió, el català ha basculat entre apartar-se de l'escenari de negociacions i prendre el lloc protagonista en el mateix. A parer de Rivera, és el PSOE qui ha de donar suport als populars. Segons el portaveu, Juan Carlos Girauta, amb l'abstenció de C's tampoc n'hi hauria prou perquè el PP es mantingués en el poder. Tanmateix, Rivera va trucar a Rajoy i el secretari general socialista, Pedro Sánchez, perquè es reunissin en una taula de negociació. Sánchez va demanar que no l'incloguessin en l'ofensiva i el gallec, amb l'orgull enfortit, va reivindicar que la iniciativa de formar govern li pertany a ell.

I així, mentre passen els dies, el PP ha demostrat que la seva línia d'actuació és pragmàtica i ho podria tornar a ser. Si no obté els avals per a la investidura, Rajoy no es presentarà a la sessió. I si Espanya camina cap a noves eleccions, potser C's podria perdre més escons, com ha recordat Albert Boadella, director dels Teatres del Canal. El context i l'organització de vegades s'imposen a les decisions dels individus.