La periodista Pilar Rahola ha reaccionat a la decisió de la justícia escocesa de tancar definitivament el cas per la petició d'extradició espanyola de Clara Ponsatí i ha felicitat l'eurodiputada i el seu advocat, Aamer Anwar, per la victòria: "Espanya va de derrota en derrota fins a la derrota final. La vergonya d'Europa. Felicitats, estimada Clara Ponsatí i Aamer Anwar". Rahola ha tancat aquesta primera piulada amb el hashtag "#ShameSpain", que significa 'vergonya Espanya'.

TUIT pilar rahola clara ponsatí 1

Més tard, la també escriptora ha compartit una altra piulada que diu "Spain, shut up!", que significa "Espanya, calla!". Pilar Rahola ha acompanyat aquest tuit amb la fotografia de Clara Ponsatí i el seu advocat fent un gest de silenci després de sortir d'un jutjat.

TUIT pilar rahola clara ponsatí 2

Puigdemont també celebra la decisió escocesa

El president a l'exili, Carles Puigdemont, també s'ha pronunciat sobre la decisió que ha adoptat aquest dijous la justícia escocesa. Puigdemont ha expressat: "La justícia escocesa és, abans que res, justícia. A Europa és el que acostumem a trobar. En canvi, la justícia espanyola és, abans que res, espanyola. Aquesta és la gran diferència. Endavant, Clara Ponsatí!".

Escòcia rebutja extradir Ponsatí

El tribunal d'Edimburg ha decidit aquest dijous tancar definitivament el cas per la petició d'extradició de Clara Ponsatí, actualment eurodiputada per Junts i resident a Bèlgica.

Segons ha explicat l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, el tribunal considera que Ponsatí ja no està sota la seva jurisdicció i que, per tant, cal finalitzar el procés judicial per extradir-la a Espanya. El cas a Escòcia portava obert més de tres anys, però el novembre del 2019 el tribunal d'Edimburg ja va permetre a Ponsatí recuperar el seu passaport i viatjar a l'estranger.

El Partit Nacional Escocès (SNP), que governa a Escòcia, ha rebutjat sempre obertament la posició de l'estat espanyol en el conflicte català. La primera ministra, Nicola Sturgeon, ha expressat repetidament la seva "ferma oposició" a la decisió de l'executiu de Mariano Rajoy de "buscar i empresonar els polítics independentistes", que després va seguir Pedro Sánchez fins a la concessió dels indults als presos sota administració espanyola. Però Sturgeon sempre ha remarcat que respecta la independència del poder judicial escocès, que no depèn de l'anglès.

La qüestió de Ponsatí també ha arribat a la premsa escocesa, que en diverses ocasions ha mostrat el seu suport a l'exconsellera. El diari The National ha publicat en portada diverses notícies sobre Ponsatí, en què es denunciava la seva persecució.

El rotatiu ha afirmat en diverses ocasions que "els escocesos defensen la professora catalana" i ha denunciat que "Espanya mostri l'ombra de Franco". "No us podeu quedar la nostra Clara!", va titular The National. D'aquesta manera, la premsa escocesa s'ha bolcat amb la causa de Ponsatí i ha denunciat l'intent d'extradició de l'exconsellera, una extradició que finalment no tindrà lloc.

 

Imatge principal: Fotografia de Pilar Rahola. EN.