El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat després de la decisió de la Justícia escocesa de tancar definitivament el cas per la petició d'extradició espanyola de Clara Ponsatí, que aquesta és la diferència amb la Justícia espanyola.

"La Justícia escocesa és, abans que res, justícia. A Europa és el que acostumem a trobar. En canvi, la Justícia espanyola és, abans que res, espanyola. Aquesta és la gran diferència. Endavant, Clara Ponsatí!", ha assenyalat.

Puigdemont

Segons ha explicat l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, el tribunal considera que Ponsatí ja no està sota la seva jurisdicció i que, per tant, cal finalitzar el procés judicial per extradir-la a Espanya. El cas a Escòcia feia més de tres anys que estava obert, però el novembre del 2019 el tribunal d'Edimburg ja va permetre a Ponsatí recuperar el seu passaport i viatjar a l'estranger.

El Partit Nacional Escocès (SNP), que governa a Escòcia, ha rebutjat sempre obertament la posició de l'estat espanyol en el conflicte català. La primera ministra, Nicola Sturgeon, ha expressat repetidament la seva "ferma oposició" a la decisió de l'executiu de Mariano Rajoy de "buscar i empresonar els polítics independentistes", que després va seguir Pedro Sánchez fins a la concessió dels indults als presos sota administració espanyola. Però Sturgeon sempre ha remarcat que respecta la independència del poder judicial escocès, que no depèn de l'anglès.

La qüestió de Ponsatí també ha arribat a la premsa escocesa, que en diverses ocasions ha mostrat el seu suport a l'exconsellera. El diari The National ha publicat en portada diverses notícies sobre Ponsatí, en què es denunciava la seva persecució.

El rotatiu ha afirmat en diverses ocasions que "els escocesos defensen la professora catalana" i ha denunciat que "Espanya mostri l'ombra de Franco". "No us podeu quedar la nostra Clara!", va titular The National. D'aquesta manera, la premsa escocesa s'ha bolcat amb la causa de Ponsatí i ha denunciat l'intent d'extradició de l'exconsellera.

El Tribunal General de la Unió Europea va desestimar, el passat 30 de juliol, les mesures cautelars que van demanar els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per mantenir la immunitat que els va aixecar el Parlament Europeu al març. Però això no significa cap mesura de detenció, i aquest estiu se'ls ha pogut veure per la Catalunya Nord fent vida normal.