La justícia escocesa ha deixat en llibertat aquesta tarda la consellera Clara Ponsatí, i li manté el passaport, amb la qual cosa pot viatjar lliurement. No li han posat tampoc cap fiança.

Ponsatí s'ha presentat aquest matí davant del jutge, i haurà de comparèixer un altre cop el 12 de desembre, quan se celebrarà la vista.

El Tribunal del Sheriff d'Edimburg ha acceptat la petició de l'advocat defensor, Aamer Anwar, de deixar Ponsatí lliure mentre duri el procediment judicial. Està acusada per Espanya dels càrrecs de sedició i malversació de fons pel referèndum de l'1-O.

"Hem guanyat la batalla però no la guerra, queda un llarg camí", ha afirmat Ponsatí, segons recull el compte de Twitter del seu advocat. També ha demanat que es facin donacions a una pàgina digital de micromecenatge per finançar el procés judicial, que ja compta amb més de 50.000 lliures d'un objectiu de 100.000 (uns 117.000 euros, a canvi d'avui).

 
La consellera, de 62 anys d'edat, s'ha lliurat aquest matí a una comissaria d'Edimburg, per fer la vista inicial. L'advocat ha dit abans d'entrar que la petició d'Espanya "és un abús del procés d'extradició i de l'euroordre" i ha assenyalat que la sedició "és un delicte del segle XVI" que "per sort a Escòcia es va abolir fa molt de temps".

Les autoritats britàniques van acceptar inicialment l'ordre d'arrest emesa pel Tribunal Suprem espanyol només després que el jutge Pablo Llarena va oferir una sèrie d'aclariments, ja que la primera versió era "vaga" i presentava "contradiccions", segons ha recordat Anwar.

 

L'advocat de Ponsatí ha carregat contra l'acusació de sedició que fa el jutge Pablo Larena. "El delicte de sedició va ser creat el segle XVI per reis i reines amb la finalitat d'aturar la reacció de la gent comuna que volia defensar els seus drets", ha insistit a la premsa.

La BBC s'ha fet ressò de la decisió del Tribunal d'Edimburg. Ha recordat que a Escòcia el delicte de sedició va ser abolit fa molt temps, segons l'advocat.

Quan es va exiliar, Ponsatí va estar uns mesos a Bèlgica al costat del president Carles Puigdemont i altres consellers de Govern català i, al març de 2018, es va reincorporar a la seva plaça a la Universitat de Saint Andrews a Escòcia.