Una quinzena d'eurodiputats han signat un manifest que s'ha treballat de forma conjunta amb el PEN català i l'internacional així com amb Free News, per demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, que es retirin les acusacions relacionades amb la llibertat d'expressió a Pablo Hasél i que per tant pugui sortir de la presó. L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ho ha anunciat després de visitar el raper a Ponent i ha remarcat la necessitat de derogar la Llei 'Mordassa' i fer que les injúries a la corona no siguin un delicte a l'estat espanyol com ja passa a altres estats membre de la UE.

Riba ha informat a Hasél de tota la feina que s'està fent per evitar casos com el seu i ha assegurat que l'ha vist "fort" malgrat la "duresa penitenciaria". L'eurodiputada també ha assenyalat que la resta de companys del Parlament Europeu que han firmat el manifest enviat a Pedro Sánchez, són de grups d'esquerra i els verds a banda de també els catalans Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Està adreçat al president espanyol amb l'objectiu que "faci tot el possible" per trobar una solució al cas Hasél, tal com ell mateix va ja va dir, segons ha remarcat Riba. En aquest sentit, l'eurodiputada republicana ha apuntat que això passa per derogar la Llei Mordassa o el delicte d'injúries a la corona. Després de reunir-se amb Hasél a la presó de Ponent, Riba ha dit que l'ha vist "fort i bé" perquè sap el motiu pel qual està tancat. Segons l'eurodiputada, els presos polítics coneixen "perfectament" la causa que els priva de llibertat i això els fa forts. Això no obstant, Riba ha apuntat que ha de conviure amb la "duresa penitenciaria" del dia a dia que a més a més es veu agreujat per la Covid-19.

EyXtEJTWEAI23iH

Foto: L'eurodiputada Diana Riba (a la dreta) després de visitar Hasél / Font: ERC

Pel que fa a la seva tasca parlamentària, Riba ha explicat que des de la Comissió de Cultura, treballen perquè es creï una protecció especial per als artistes a Europa a través d'un marc jurídic harmonitzat a escala comunitària que eviti aquestes situacions i per avançar cap a un Estatut Europeu dels Artistes que garanteixi els seus drets. Riba ha estat acompanyada per la senadora lleidatana d'ERC Sara Bailac, el diputat al Parlament Pau Morales i la portaveu nacional del Jovent Republicà, Kènia Domènech.

En paral·lel, segueixen les mobilitzacions a favor del raper i contra la repressió de la llibertat d'expressió. Demà s'ha convocat a Granada una manifestació davant de la delegació del govern espanyol. També critiquen la llei Mordassa i acabar amb la falta de llibertats.

EyXlNZMXMAEchlP

Foto: Cartell de la manifestació demà a Granada