El comissari Juan Manuel Quintela ha seguit avui declarant al judici al major Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'ex-secretari d'Interior César Puig i l'ex-director general Pere Soler. Ho ha fet per respondre a les preguntes de les defenses. Olga Tubau l'ha collat per demostrar que no només els Mossos tenien l'ordre d'impedir el referèndum, sinó que també ho havien de fer les forces i cossos de seguretat de l'Estat i que només van tenir una actuació en unes hores del matí i per la força, que tampoc va servir per impedir la votació.

Tubau ha volgut mostrar que la policia espanyola no va precintar cap col·legi abans de la votació ni va requisar material, però ha admès que no el va veure prèviament. Exactament igual que els Mossos d'Esquadra, que no van poder tancar col·legis durant el dia abans perquè, tot i haver-hi activitats que deixaven veure que servien per omplir els punts de votació de gent, no hi havia cap rastre ni de paperetes ni d'urnes. 


Quintela ha explicat que davant la inacció dels Mossos, hi va haver la "determinació de les nostres autoritats a substituir el cos dels Mossos d'Esquadra". 


L'advocada de Trapero vol demostrar que les instruccions de la Fiscalia i el TSJC anaven destinades als tres cossos de seguretat, Mossos, Guàrdia Civil i CNP i que, mentre els Mossos van estar tot el dia controlant els punts de votació i requisant el material fins a impedir el referèndum en gairebé 400 punts, la policia espanyola va fer diverses càrregues al matí, saltant-se el mandat de proporcionalitat, va aconseguir tancar només 100 punts de votació i no va actuar durant la tarda. "Les unitats d'operació estaven esgotades, per això no es van fer operacions tot el dia fins a tancar els col·legis", ha dit Quintela.


Cristóbal Martell, l'advocat de Pere Soler, ex-director general de la Policia, ha arrencat de Quintela una exculpació per al seu client. Segons el comisari, no hi ha cap comunicació de Soler donant ordres als Mossos i, tot i que consta alguna referència a ell, no indicava cap fet rellevant.

 

Igualment ha passat amb César Puig. Juan Manuel Quintela, igual que la resta de testimonis que han declarat fins ara, no té proves de la seva intervenció per instrumentalitzar els Mossos d'Esquadra per garantir el referèndum.