L'exministre socialista José Luis Ábalos ha trencat definitivament amb el PSOE aquest dimarts, però no ha renunciat a l'escó, tal com li exigia el partit, i continuarà sent diputat, però al Grup Mixt. Aquest canvi, sumat a la seva renúncia a presidir la comissió d'Interior al Congrés, implica perdre diversos privilegis parlamentaris i també una rebaixa en el sou. Fins ara, Ábalos cobrava 6.758 euros bruts al mes, que passaran a ser 5.160 euros, ja que perdrà el complement de 1.598 euros mensuals que cobrava en concepte de "despeses de representació" per ser president d'una comissió. Així, a partir d'ara tindrà el mateix sou que qualsevol altre diputat 'ras', que es divideix en un sou base de 3.142 euros, als quals cal sumar 2.018 euros perquè és un diputat d'una circumscripció diferent de Madrid. Això suposa que a l'any deixarà de percebre 22.373 euros. 

Sense assistent personal i al 'galliner' del Congrés

En deixar de presidir la comissió, Ábalos també ha perdut el dret a tenir un assistent personal, a tenir un despatx amb els altres presidents de comissió i a poder utilitzar els cotxes d'incidència de què disposa la Cambra Baixa. En qualsevol cas, l'exministre manté la targeta per a taxis que el Congrés facilita als diputats amb un límit anual de 3.000 euros. A més a més, ara ja no tindrà un bon seient a l'hemicicle del Congrés. Després de deixar la presidència de la comissió d'Interior, el PSOE el va recol·locar i el va treure de les primeres files de la bancada —on se situen els membres de la direcció parlamentària i els presidents de comissió— per enviar-lo a la penúltima del sector central del Saló de Plens.

Tanmateix, després del divorci definitiu amb el grup socialista, l'exministre serà desterrat a la zona que es coneix com el 'galliner', on compartirà seient amb els altres integrants del Grup Mixt, que inclouen els quatre diputats de Podem, la de Coalició Canària, el d'Unió del Poble Navarrarrès (UPN), el del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i un parlamentari de Vox per Màlaga. Concretament, es preveu que a Ábalos li toqui seure entre aquests dos últims, Néstor Rego (BNG) i Carlos Hernández (Vox).

Una altra qüestió a tenir en compte amb el canvi de grup parlamentari d'Ábalos és el repartiment de subvencions. El Grup Mixt rep una subvenció mensual de 30.346, que s'ha de repartir entre els diferents membres, però, a més a més, també s'atorga una subvenció variable de 1.746 euros mensuals a cada escó del grup. Amb l'entrada de l'exministre, doncs, el Grup Mixt rebrà uns diners que fins ara rebia el PSOE, i que estaran a disposició d'Ábalos perquè cobreixi despeses de la seva activitat parlamentària, com ara contractar un assistent. 

Què votarà Ábalos?

La sortida d'Ábalos del grup socialista implica la pèrdua d'un escó per al PSOE a un hemicicle en què les majories ja són molt ajustades. És per això que la incògnita més gran és saber si l'exministre continuarà votant en el sentit que marqui el partit pel qual va ser escollit o anirà per lliure. Tot sembla apuntar que, malgrat haver estat suspès de la militància socialista, continuarà sent fidel als seus principis, ja que en declaracions a la Sexta ha afirmat que votarà "igual que el PSOE". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!