José Luis Ábalos ha decidit dimitir com a president de la comissió d’Interior al Congrés dels Diputats. Però, segons confirmen fonts socialistes a ElNacional.cat, ha decidit mantenir per ara el seu escó a la cambra baixa, que és precisament allò que el PSOE li reclama que abandoni. El partit ha donat aquest dilluns al matí a l’exministre 24 hores perquè entregui al PSOE la seva acta de diputat, en tant que té “responsabilitat política” en el cas Koldo, una presumpta trama de corrupció de compravenda de mascaretes durant la pandèmia amb el seu exassessor Koldo García com a protagonista.

El desafiament d'Ábalos, que ha avançat eldiario.es, fa augmentar la pressió sobre Ferraz. Temen que l'exsecretari d'Organització del partit es declari en rebel·lia amb les sigles, conservi l'acta com a parlamentari i se’n vagi al Grup Mixt. Segons admeten fonts del PSOE, la direcció del partit ja es prepara per a un escenari en el qual José Luis Ábalos es negui a entregar la seva acta com a diputat. Segons ha apuntat aquest dilluns Esther Peña, portaveu del PSOE, el partit és conscient que Ábalos "no està investigat" pel cas Koldo i que "el seu nom no figura" al sumari. Ara bé, entenen que l'exministre sí que té una "responsabilitat política" pels actes del seu exassessor.

Peña no ha respost en la roda de premsa d'aquest dilluns, què passarà si Ábalos manté la decisió de no renunciar a la seva acta com a diputat. La portaveu, però, s'ha mostrat confiada que "actuarà en conseqüència per al bé major, que és el PSOE". Segons els socialistes, Ábalos és "exemple de respecte i història en aquest partit". "Culpa no té qui fa el que ha de fer", ha afirmat la portaveu de la formació en roda de premsa. 

 

La posició d'Ábalos i de Sánchez

Aquest dissabte, José Luis Ábalos va concedir una entrevista al diari El País en la qual no tancava la porta a presentar la dimissió, però alhora deixava clar que mai no ho faria a instàncies del PP, sinó del PSOE. Va defensar, precisament, que ell no està ancorat al seu escó al Congrés dels Diputats, però que "cal pensar" si abandonar-lo "serveix per a alguna cosa o per aplanar la campanya de la dreta, que no s'acabarà amb mi". Però el mateix dissabte, Pedro Sánchez reivindicava el seu compromís contra la corrupció, afirmant que cal ser "implacable" en la seva lluita, "vingui d'on vingui i caigui qui caigui".

"Davant els qui obstaculitzaven l'acció de la justícia per dificultar investigacions que els afectaven, com va passar durant l'administració del PP, avui hi ha col·laboració absoluta amb la justícia per arribar fins al final", va indicar el president del govern espanyol a la seu de Ferraz durant l'obertura de la Internacional Socialista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!