El president de la Generalitat, Quim Torra, no veu del PSOE cap voluntat de diàleg i d'asseure's a la taula amb els independentistes, després que la ministra de la Presidència, Carmen Calvo, tanqués la porta a la celebració d'aquesta trobada. Torra, que no ha rebut cap resposta oficial de la Moncloa a la seva petició per reunir-se amb Pedro Sánchez, ha descartat donar suport a la investidura. "No ha canviat res" per haver de donar suport ara a la investidura de Pedro Sánchez. "El govern de l'Estat no ha fet cas de la resolució de l'ONU demanant la llibertat immediata dels presos i tampoc vol asseure's a negociar", ha afirmat.

Des de la Trobada Empresarial al Pirineu, Torra ha descartat donar suport a la investidura de Pedro Sánchez i més encara, davant la manca de "voluntat de diàleg" del PSOE. El president de la Generalitat ha insistit en reclamar demanar un "diàleg sincer i real" per reivindicar davant l'executiu espanyol el dret a l'autodeterminació al qual "donen suport un 80% dels catalans".

Quim Torra ha remarcat que el Govern posa damunt la taula la "possibilitat de resoldre un conflicte que és polític, votant " però "no sabem quina és la proposta del govern espanyol per resoldre'l", després que el PSOE "rebutgés la proposta d'un relator", segons ha assenyalat.

Quim Torra Albert Batalla Joan Enric Vives ACN

El bisbe de la Seu, Joan-Enric Vives, el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes, Quim Torra, l'alcalde en funcions de la Seu Albert Batalla Foto: ACN

En resposta a les preguntes dels assistents, Torra ha dit que ha de ser "optimista" i que té el deure de ser-ho davant la possibilitat que hi hagi un diàleg que pugui afavorir l'alliberament dels polítics empresonats. "Si els companys des de presó i l'exili demanen diàleg, també ho de de demanar jo", ha dit. De totes maneres, el president de la Generalitat ha reiterat que una de les seves prioritats és "refer la unitat estratègica de l'independentisme" per coordinar una resposta davant la sentència del judici per l'1-O.

Pressupostos i finançament

D'altra banda, Quim Torra ha traslladat la voluntat del Govern de reobrir el diàleg perquè la Generalitat pugui tenir nous pressupostos i ha justificat el fet que no prosperés la darrera proposta del Govern a la "complexitat" que va comportar haver-la de negociar en davant el cicle electoral. 

Els empresaris de la Trobada han plantejat al president de la Generalitat si accediria a aturar el procés a canvia d'un finançament adequat per a Catalunya. Torra ha recordat que "elecció relé elecció els ciutadans posen damunt la taula el dret a l'autodeterminació" i que la "millora del finançament és deure pendent que té l'Estat des del 2013". Torra també s'ha mostrat convençut del retorn d'aquelles empreses que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya perquè el "Govern emet missatges de confiança i de serenitat" i, tenint en compte els indicadors econòmics favorables de l'economia catalana, ha dit.