El president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà per carta aquest dimecres a la tarda al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, una reunió "urgent" per demanar que "s'aturi la repressió" continuada a Catalunya. 

Torra ha anunciat aquesta decisió després que la fiscalia acusés l'independentisme aquest dimarts d'"organització criminal" al Tribunal Suprem. El president, que ha estat entrevistat als Matins de TV3 després d'un any al capdavant del Govern, ha denunciat que "la repressió" cap a Catalunya "no s'atura". "Ens estan demanant penes de més de 20 anys de presó, tenim gent a l'exili, el cas dels encausats del 13... Això ho hem de resoldre". 

Torra, a més, ha recordat que ja va demanar a Sánchez que traslladés a l'Advocacia de l'Estat les conclusions del Grup de Treball sobre Detenció Arbitrària de l'ONU "que demana la posada en llibertat immediata dels companys". 

Torra també ha garantit que la decisió de convocar eleccions al Parlament de Catalunya només serà seva i no del president a l'exili, Carles Puigdemont. "La decisió de convocar eleccions respon exclusivament al president de la Generalitat", ha sentenciat. 

Maragall, alcalde

D'altra banda, Torra ha insistit que el cap de llista d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha de ser alcalde però amb un govern independentista. "Hem guanyat moltes més alcaldies a Catalunya" ha dit, i ha recordat que l'actual foto general del país és que hi ha "molts més alcaldes independentistes al costat de les institucions catalanes per defensar els drets i llibertats". 

En aquest sentit, el president ha reiterat que hi ha una majoria social a Catalunya a favor de la independència després del cicle electoral del 28-A i el 26-M, i ho ha exemplificat dient que "l'independentisme suma un 50% a les europees". "Les enquestes ens diuen que hi ha un 80% dels catalans que estan a favor del dret a l'autodeterminació", ha assegurat. "Això em porta a defensar-lo com a president de Catalunya".

Ronda de contactes

Torra ha iniciat una ronda de contactes amb partits i entitats per trobar una resposta conjunta i consensuada com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes: “Ens sentim tots interpel·lats i demano una resposta conjunta de país en cas que no hi hagi absolució”. La seva prioritat ara, ha dit a l'entrevista, és "escoltar les propostes dels partits i escoltar la gent" per afrontar la resposta a una eventual condemna per l'1-O. ​

Diumenge va fer un any de la presa de possessió de Torra com a president de la Generalitat. Aquest dimarts en va fer balanç en roda de premsa després de la reunió del Consell de Govern.