El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reiterat el seu 'no' als pressupostos espanyols sempre que Madrid no accepti un referèndum d’autodeterminació. En declaracions a l’agència nord-americana de notícies Associated Press, Torra ha explicat que els partits independentistes "ja han deixat clar que votaran en contra dels pressupostos perquè no hi ha hagut cap moviment per part del govern espanyol en relació al que demanem".

El cap del Govern ha recordat que el "xec en blanc" per a Sánchez era només per aprovar la moció de censura i formar govern, però descarta seguir recolzant-lo perquè "no ha avançat ni un mil·límetre" pel que fa l’autodeterminació de Catalunya.

L’entrevista va tenir lloc dijous, un dia abans de la reunió de Torra amb Carles Puigdemont a Waterloo, quan el segon va assegurar que la tramitació dels pressupostos depenia dels grups independentistes a Madrid.

Sobre el judici contra el procés, Torra confia que els advocats dels líders independentistes "faran una defensa excel·lent", però assegura que "veient com ha actuat el sistema judicial espanyol fins ara les esperances són pràcticament nul·les". El president de la Generalitat veu l’exili i la presó com "un sacrifici" que ha ajudat a "reforçar la voluntat d’una majoria de catalans que aposten per tirar endavant amb la independència".

Viatge als Estats Units

L’entrevista arriba just abans dels viatge a Estats Units en que el president de la Generalitat, que aquest mateix diumenge es reunirà amb el líder demòcrata i alcalde de Boise (Ohio), David Bieter, farà una conferència dilluns al The Martin Luther King, Jr. Research & Education Institute de la Universitat d'Stanford.

La conferència es farà al Centre d'Humanitats de la Universitat i Torra prendrà part abans en un classe conjunta amb el director de l’Institut, Clayborne Carson, que és qui l’ha convidat a participar en aquest acte.

El contacte entre Carson i Torra va sorgir arran de la polèmica provocada per una informació de El Confidencial on s’assegurava que el director de l'Institut Martin Luther King hauria mostrat el seu disgust per la utilització per part del president de la Generalitat de la figura de l’activista pels drets civils assassinat el 1968 a Memphis i que posteriorment el mateix Carson va desmentir.