El president, Quim Torra, iniciarà aquest dilluns, a pocs dies vista del començament del judici per l'1-O, un viatge oficial als Estats Units, en concret a Sant Francisco, Washington i Idaho, durant el qual pronunciarà una conferència convidat per The Martin Luther King, Jr. Research & Education Institute de la Universitat d'Stanford.

La conferència es farà al Centre d'Humanitats de la Universitat i Torra prendrà part abans en un classe conjunta amb el director de l’Institut, Clayborne Carson, que és qui l’ha convidat a participar en aquest acte. 

El contacte entre Carson i Torra va sorgir arran de la polèmica provocada per una informació de El Confidencial on s’assegurava que el director de l'Institut Martin Luther King hauria mostrat el seu disgust per la utilització per part del president de la Generalitat de la figura de l’activista pels drets civils assassinat el 1968 a Memphis.

Posteriorment, Carson va desmentir aquesta informació i va assegurar estar satisfet que qualsevol moviment utilitzi les tècniques no violentes que King sempre va defensar.

La intervenció a Stanford serà dilluns, el dia abans de la commemoració del naixement del Luther King, que se celebra als Estats Units amb un dia festiu el tercer dilluns de gener. Dimarts Torra, que viatja acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacon, visitarà diferents empreses tecnològiques ubicades a Silicon Valley. Tot seguit, es traslladarà a Idaho i Washington en el que s'ha descrit com a visita privada del president però durant la qual mantindrà diferents reunions de caràcter polític.

No és el primer cop que el president viatja als Estats Units. A finals de juny de l'any passat va acudir a Washington a l'Smithsonian Foklife Festival, on Catalunya era cultura convidada. Precisament, durant la participació en la recepció oficial organitzada pel Festival es va produir un enfrontament amb l'ambaixador espanyol als Estats Units, aleshores Pedro Morenés. Després que Torra va aprofitar la seva intervenció pública per denunciar l'existència de presos i exiliats, Morenés va titllar el president de mentider, la qual cosa va provocar que la delegació catalana abandonés la recepció.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat