El diputat Quim Torra ha tingut oportunitat de tastar en temps gairebé rècord i de primera mà com poden arribar a ser de complicades i volàtils les investidures al Parlament. Torra ha sortit a primera hora d'aquest divendres de Berlín -on dijous al vespre el president Carles Puigdemont va anunciar que seria el candidat- pensant que hauria de fer front a un debat d'investidura diumenge i que aconseguiria sortir escollit en segona volta gràcies a l'abstenció de la CUP. Quan ha arribat a Barcelona ha descobert, però, que el debat no seria diumenge sinó dissabte, i que l'abstenció de la CUP amenaça de convertir-se en un no. Tot en ordre.

A mig matí s'ha sabut que tres territorials de la CUP, Baix Llobregat, Barcelonès i Tarragona, han forçat la convocatòria d'un Consell Polític extraordinari per fixar el sentit del vot a la investidura. Aquests territoris reclamen que es replantegi la decisió d'abstenir-se i es canviï el vot per un no. Si això fos així, els independentistes no aconseguirien la majoria simple necessària en segona volta per a investir el candidat, el quart que presenta JxCat, i les eleccions serien ja gairebé inevitables.

Aquest gest, que el portaveu del Secretariat cupaire, Lluc Salellas, ha fet públic amb una piulada a les 11 del matí, ha aconseguit, si més no, estendre un vel de dubte damunt del ple. Un dubte poderós, tenint en compte la potència i el perfil de les tres territorials que han forçat la reobertura del debat. De fet, a hores d'ara ningú s'atreveix a afirmar amb seguretat quin serà el desenllaç.

També els dos diputats de Demòcrates, Antoni Castellà i Titon Lailla -dins del Grup Republicà-, han sotmès a la decisió de la militància quin ha de ser el seu vot. La consulta s'ha posat en marxa a les 12 del migdia de divendres i es tancarà a les 10h de dissabte. Tot i que, en aquest cas, el grau de risc apareix, d'entrada, menys arriscat.

Obeir al Parlament

Des de l'aeroport, Torra s'ha dirigit a casa seva on, junt amb un grup de col·laboradors, ha començat a esbossar les línies de la intervenció del debat, que ha avançat davant els diputats del grup de JxCat que l'esperaven reunits al Parlament. Els companys de grup han rebut, el candidat enmig d'aplaudiments, mentre des de la pantalla de la sala on es feia la reunió hi ha intervingut Puigdemont, acompanyat de la cúpula del PDeCAT, Marta Pascal, Neus Munté i Mercè Conesa.

reunió jxcat torra ML

Als diputats, el candidat els ha explicat el programa de Govern, la voluntat de diàleg, però també la reafirmació dels compromisos amb l'1-O i el 21-D. Tot plegat a partir d'una estructura basada en el Govern interior, l'Espai Lliure de Brussel·les i el procés constituent.

"Jo només contemplo la possibilitat d'obeir al Parlament de Catalunya", ha assegurat una hora més tard des de TV3, on ha ofert la primera entrevista com a candidat. Tot i que JxCat vol fer gestos simbòlics per deixar clar l'excepcionalitat de la situació en què es produeix la investidura, Torra no ha concretat en què consistiran aquests gestos, més enllà d'explicar que penjaran un llaç groc a la façana del palau de la Generalitat que fins ahir apareixia clausurada amb tanques.  

Restituir Turull, Rull i Puig

El fet que la investidura es mantingués a l'aire no ha impedit que continuïn durant tota la jornada les travesses sobre el nou Govern que, segons els acords entre JxCat i ERC, es dividirà al 50 per cent, és a dir, sis conselleries per a cada grup.

JxCat situarà com a dona forta Elsa Artadi, tot i que no està acabat de tancar si serà com a responsable de la conselleria d'Empresa o bé una gran conselleria de Presidència i Governació, la qual cosa seria en una segona fase del Govern. Aquest grup mantindrà com a consellers Jordi Turull (Presidència), Josep Rull (Territori) i Lluís Puig (Ensenyament), que van ser cessats pel 155. Serà una restitució simbòlica atès que els dos primers són a Estremera i el tercer està exiliat a Brussel·les i, si es manté l'acusació de rebel·lió quan es tanqui la instrucció, quedaran suspesos de càrrecs públics. Tampoc es descarta la possibilitat que el govern espanyol o l'oposició recorri els nomenaments. La previsió és que Damià Calvet -secretari general de Territori- i Laura Borràs a Cultura assumeixin els departaments si es tomba el nomenament o són suspesos. 

També es dona per segur que Miquel Buch serà el conseller d'Interior, però encara no s'ha concretat el sisè representant de JxCat al Govern, atès que tampoc s'ha acabat de tancar el perfil exacte que es donarà a dos dels departaments que li correspon on s'estudia una conselleria que reculli des de l'Agenda Digital fins a Universitats, Recerca o Funció Pública.

La màxima representació d'ERC quedarà en mans del qui ha estat secretari d'Economia amb Oriol Junqueras, Pere Aragonès, que serà el responsable econòmic del Govern. ERC ha anunciat ja, a través del diputat al Congrés Joan Tardà que Ester Capella serà consellera de Justícia i Teresa Jordà d'Agricultura.

Els republicans no es plantegen situar de nou els consellers apartats pel 155, tot i que el responsable de Salut, Toni Comín, ha expressat reiteradament la voluntat de continuar. Per aquest departament s'ha assenyalat el nom de l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena

La vicesecretària d'UGT Laura Pelay podria anar al departament de Treball, mentre que a Ensenyament, que passa de JxCat a ERC se situaria l'exconseller del ram Josep Bargalló i el diputat Chakir El Homrani aniria a Afers Socials.

A la tarda, el candidat ha continuat preparant el seu discurs des de casa. Més tard s'ha traslladat al Parlament per treballar amb l'equip de col·laboradors del grup a la sala de reunions. Presideix aquesta sala una immensa fotografia que reprodueix el moment en què Jordi Turull i Josep Rull entraven al Tribunal Suprem per a ser empresonats per segona vegada.

En qüestió d'hores començarà el ple que Torra pensava que havia de fer diumenge. Les investidures al Parlament tenen aquestes coses.