El candidat a la investidura com a president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que en cas de ser escollit president, impulsarà la seva obra de Govern a partir dels tres eixos marcats en els acords entre Junts per Catalunya i ERC, “l’eix de l’exili, el de les institucions catalanes i el de la ciutadania empoderada que ha de tirar endavant el procés constituent”.

Preguntat a TV3 -en la seva primera aparició als mitjans després que ahir Puigdemont el designés com a candidat- si es planteja entrar en desobediència, Torra ha assegurat que només contempla “la possibilitat d’obeir el Parlament de Catalunya”.

Disculpes pels tuits

A més, Torra ha encarat les crítiques que, amb força virulència i insults ha hagut d’aguantar les darreres hores per uns tuits fets l’any 2012, on criticava el tarannà espanyol. En aquest sentit, ha lamentat “estar ara sota vigilància d’uns tuits fets fa sis anys”, per afegir que “si algú s’ha sentit ofès, demano disculpes, perquè no era la meva intenció ofendre”.

Torra, que s’ha mostrat decidit a exercir de “president republicà” però en un escenari “d’excepcionalitat i provisionalitat”, ha emplaçat Rajoy a dialogar “quan vulgui i on vulgui”.

Pel que fa a la seva primera mesura de Govern un cop hagi nomenat els consellers -dels quals no ha volgut avançar cap nom- Torra ha anunciat que posarà en marxa “un comissionat per la investigació de les conseqüències de l’article 155”.

A més, el candidat ha anunciat que la seva intenció és ser present al Palau de la Generalitat, i fer “gestos simbòlics, perquè estem en una situació excepcional”, com ara penjar un llaç groc al balcó, però no ha volgut confirmar si ocuparà o no el despatx de Puigdemont: “desconec exactament on hauré de situar-me, però no és un tema rellevant”.

Crisi humanitària

Torra ha insistit que en la nova legislatura caldrà “un Govern fort i un país fortíssim, perquè tenim un repte monumental”, perquè estem “en una crisi humanitària, amb gent a presó i a l’exili”.