El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, es reuniran avui per analitzar l'acord dels republicans amb el PSOE per a la investidura i abordar la tensió que s’ha generat entre els socis de govern en fer-se públic el contingut de l’acord. Junts per Catalunya asseguren que no se senten vinculats per l’acord.

Fonts de Presidència de la Generalitat han confirmat a Efe que la trobada, avançada dimarts per ElNacional.cat, es durà a terme de manera "discreta" al Palau de la Generalitat. La reunió coincidirà amb la celebració, també avui, del Consell Nacional d’ERC, que ha de decidir si finalment avala l’acord amb el PSOE i facilita, amb la seva abstenció, la investidura de Pedro Sánchez.

El pacte segellat pels negociadors d'ERC i PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez recull que els acords que surtin de la mesa de diàleg integrada pels dos governs se sotmetran a una consulta perquè la ciutadania els avali o rebutgi.

Junts per Catalunya han deixat clar que no senten vinculats per aquest pacte i han acusat ERC de deslleial per, entre d’altres qüestions, haver parlat en nom del govern sense haver-los consultat. A parer dels de Puigdemont, els republicans estan afeblint l’independentisme validant un govern PSOE-Unidas Podemos.

La reunió

És en aquest context que es va acordar dimarts passat celebrar la trobada després d’una conversa telefònica entre Torra i Aragonès. A la reunió que tindrà lloc avui, el president traslladarà al vicepresident que el fet que ERC pacti amb el PSOE no ha d'implicar l'executiu català, ja que aquest també el conformen Junts per Catalunya.

De fet, la portaveu de Junts, Laura Borràs, ja va deixar clar dimarts passat que la taula de negociació pactada per ERC i PSOE no pot ser acceptada de bon començament com un mecanisme vàlid per resoldre el conflicte català, ja que no s'ha implicat "tots els actors" de l'independentisme en el seu disseny.

Des d’ERC, però, es va voler deixar clar que van intentar sense èxit posar-se en contacte amb el president Torra per traslladar-li els resultats de les converses amb el PSOE. Davant les acusacions de deslleialtat destaquen que un dels esculls de les negociacions ha estat aconseguir que els socialistes reconeguin Torra com a interlocutor.