El president, Quim Torra, ha assegurat en l'acte convocat aquest diumenge al Palau de la Generalitat en suport a les persones afectades per l'1-O que la llibertat és "una idea elèctrica", com va ser l'1-O, i que cal perseguir "de nou fins al final i amb totes les conseqüències" aquesta idea. "Aquell primer d'octubre ens marca la fita per a un nou moment, per a un nou 1-O, en què haurem de fer exactament el mateix", ha advertit.

"Haurem de fer exactament el mateix, una cadena de confiances, d'esperit no-violent, apostar-ho tot a la democràcia i sobretot ser capaços, havent perdut la por, de fer el pas que vam fer, un acte de desobediència civil com pocs se n'han fet a la història recent d'Europa; això és el que tenim davant i ho hem de fer", ha explicat el president.

"Ens necessitem tots"

No obstant això, Torra ha advertit que per fer-ho possible caldrà mantenir la unitat i no deixar-se vèncer per la por. "Ens necessitem tots per tornar-hi, per consolidar aquesta victòria; si no res del que hem fet fins ara no tindria sentit, si ara la por ens vencés i no recuperéssim l'esperit de l'1-O per anar allà on hem d'anar, que és a fer la República catalana".

El president ha començat la intervenció amb un record als presos polítics i exiliats. "No ens aturarem fins que siguin lliures i tornin a casa, i aquest llaç serà aquí fins que siguin lliures", ha dit, en referència al llaç groc que presideix el Pati del Tarongers, on s'ha fet l'acte.

Ha dedicat una referència especial a Òmnium i l'Assemblea i als seus dirigents empresonats. "Ells són a la presó i d'alguna manera ens tenen empresonats amb ells. Que sàpiguen que som amb ells perquè representen part del que va representar l'esperit de l'1-O", ha afirmat, quan ha recordat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El millor dels catalans

Amb tot, ha subratllat que els polítics i els líders socials van ser la "punta de llança", però la llança va ser la gent, "el poble de Catalunya". "Que ningú mai us arrabassi el Primer d'Octubre, perquè representa el millor que durant anys els catalans hem estat capaços de construir", ha dit.

Torra ha descrit l'1-O com "un moment elèctric, de solidaritat i de fraternitat, que va excedir els independentistes per apel·lar a la societat en general, perquè el que estava en joc era la democràcia, la llibertat d'expressió i la llibertat de pensament".

El parlament, que ha estat breu, ha inclòs una referència al judici de l'1-O, del qual ha insistit que serà "injust, una causa general contra l'independentisme, una farsa que s'ha construït sobre una falsedat immensa". "Votar no és cap delicte, el delicte és que et peguin per anar a votar, i algun dia els qui van ordenar pegar, represaliar, seran jutjats per tribunals internacionals", ha advertit. 

Per Torra, l'1-O va ser un dia de victòria, "va ser un dia també en què els catalans perdem la por". Per aquesta raó, i després de citar unes paraules de Pau Casals, "la terra es torna cel quan perds la por, no tingueu por de ser homes", ha advertit que "un home o una dona, si no és lliure, no és res".

Intel·ligència col·lectiva

El primer a intervenir ha estat el vicepresident, Pere Aragonès, que ha subratllat que l'1-O va ser possible gràcies al fet que l'independentisme va actuar "unit, determinat i amb intel·ligència col·lectiva". "Ho hem fet i som capaços de tornar-ho a fer", ha dit.

L'acte s'ha celebrat al Pati dels Tarongers, davant d'un centenar llarg de persones entre les quals hi havia afectats per l'1-O i observadors internacionals. En nom dels observadors hi ha intervingut Tricia Marwick, expresidenta del Parlament escocès i observadora internacional al referèndum. "L'1-O va ser una victòria per a la democràcia i per als catalans, davant la por i la intimidació", ha assegurat.

També hi ha intervingut una de les persones que van ser agredides, Jaume Casamitjana, i l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez. "Aquell dia vam plantar una llavor més, que sens dubte serà la de la victòria", ha afirmat l'alcalde de Fonollosa, que ha relatat com va ser l'entrada de la Guàrdia Civil al col·legi electoral del seu poble, mentre que Casamitjana ha subratllat les complicitats que es van teixir dins de la societat aquell dia.