Queden cinc dies per a una de les gestes més arriscades que s'ha proposat l'independentisme: desbordar Madrid amb una gran manifestació sota el lema "La autodeterminación no es delito". Serà dissabte a les sis de la tarda i recorrerà el passeig del Prado des de la font de Neptú i fins a l'emblemàtica Cibeles. Allà s'instal·larà l'escenari des d'on es faran els discursos polítics.

La previsió és que el desembarcament sigui massiu, l'ANC i Òmnium han omplert centenars d'autocars i pràcticament no queden bitllets d'AVE disponibles. El repte és superar els 45.000 assistents de la concentració de Colón promoguda per Vox, Cs i el PP i els 50.000 de la gran marxa que l'independentisme va fer a Brussel·les dies abans de les eleccions generals del 21-D. Al capdavant de la marxa hi seran el president de la Generalitat, Quim Torra, i la meitat del seu Govern. Segons ha pogut confirmar El Nacional, el president del Parlament, Roger Torrent, també té previst desplaçar-se fins a Madrid per participar de la mobilització, així com Artur Mas.

Elsa Artadi, que també anirà a la manifestació, ha estat l'encarregada de confirmar l'assistència del president i com a mínim sis consellers. Ho ha fet durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern, que aquest dilluns s'ha fet a Vielha amb l'objectiu de "visualitzar la singularitat de l'Aran i fer un reconeixement a les seves institucions, la seva llengua i la seva cultura" i en la qual s'ha aprovat un paquet de mesures destinades a aquest fi. La més destacada, un nou model de finançament per a l'Aran

Crisi de govern, en una setmana

La trobada d'aquest dilluns arriba l'endemà que es confirmés que dues de les conselleres amb més pes i protagonisme al Govern Torra, la mateixa Artadi ―portaveu i Presidència― i Laura Borràs ―Cultura― marxen a les llistes de Junts per Catalunya de Barcelona i del Congrés. I això vol dir que hauran de ser substituïdes. Artadi ha confirmat que els seus llocs els ocuparan dues dones i que la intenció és que la crisi de govern s'afronti entre aquesta setmana i la vinent. La llei determina que en el cas de Borràs, que anirà de número dos de Jordi Sànchez al Congrés, ha de deixar el seu càrrec de consellera com a molt el 24 de març i això vol dir que la setmana vinent assistirà al seu últim consell de Govern. 

En el cas d'Artadi, la dos de Quim Forn a la llista de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona, té una mica més de marge, perquè les eleccions municipals seran un mes després que les generals. Malgrat tot, la intenció de l'executiu és afrontar els dos relleus conjuntament per "fer-ho de la manera més àgil possible". 

En qualsevol cas, els canvis es faran en coordinació amb els "consellers legítims ―en paraules d'Artadi― Jordi Turull i Lluís Puig". Per a la cartera de Presidència pren força el nom de Meritxell Budó, actual alcaldessa de la Garriga. I atenció, perquè a Artadi i Borràs pot sumar-se una tercera baixa, també una dona. En aquest cas, però, d'ERC. Ester Capella té molts números d'abandonar el càrrec de consellera de Justícia per anar a fer tàndem amb Ernest Maragall.