El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ratificat l'acord de finançament per reforçar l'autogovern de l'Aran amb una validesa de cinc anys. Així ho ha explicat durant una declaració conjunta amb el Síndic del Conselh Generau, Carlos Barrera, després de la reunió que han mantingut tots dos, juntament amb la consellera de Presidència, Elsa Artadi, aquest dilluns al matí a l'Aran.

Torra ha destacat que l'entesa, que es concretarà al Consell Executiu, donarà una "estabilitat molt desitjada" al govern aranès: "Potenciem un territori singular amb personalitat pròpia". Així mateix, Torra ha subratllat que l'executiu està "molt satisfet" i s'ha mostrat esperançat perquè tant l'acord com les reunions i actes del Govern al llarg del dia d'avui a l'Aran tinguin un resultat "molt positiu" pel conjunt dels aranesos. El president de la Generalitat ha subratllat que el benestar i el progrés dels aranesos beneficiarà també "sempre" la prosperitat dels catalans.

Torra ha remarcat que el reconeixement de l'Aran s’ha traduït en la creació d’una secretaria del Departament de Presidència per a dotar les relacions amb el territori d’una eina de "rang superior". "És la voluntat del Govern que presideixo, desplegar la llei que defineix el règim especial de l’Aran en totes les seves capacitats i possibilitats", ha asseverat. "Catalunya reconeix a les realitats nacionals un dret que també voldria veure reconegut per a ella", ha conclòs Torra.

El president també ha apuntat que el Govern aposta pels Jocs Olímpics d’Hivern a través de la candidatura Pirineus-Barcelona: "Cal saber aprofitar tots plegats aquest projecte per situar tot el Pirineu al lloc on realment pot arribar".

El Consell Executiu es reuneix aquest matí a Vielha (Aran). A les 13:00 Artadi farà la roda de premsa per explicar els acords presos. Es tractarà de la seva primera compareixença com a portaveu del Govern després que aquest diumenge es confirmés que deixarà l'executiu per ser la número dos de la candidatura de JxCat a les eleccions de Barcelona, que encapçala l'exconseller Quim Forn.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat