Després de deu dies d'estira-i-arronsa, d'amenaces, desafiaments, plantades i fintes, les pancartes reivindicatives per la llibertat dels presos i exiliats han desaparegut aquest divendres a quarts d'una del migdia de la façana del Palau de la Generalitat i de la resta de seus del Govern. Davant l'ultimàtum de la Junta Electoral al Departament d'Interior, Quim Torra i els consellers han preferit blindar el cos de Mossos d'Esquadra i treure els símbols per iniciativa pròpia, tal com ha avançat El Nacional. En paral·lel a la retirada, que s'ha fet efectiva després que els Mossos han comunicat formalment a Presidència l'ordre de la JEC, el president Torra ha anunciat que es querellarà contra l'autoritat electoral per prevaricació

quitan lazos amarillos palau generalitat

Treuen les pancartes del balcó de la Generalitat / Sergi Alcàzar

Com era d'esperar, el canvi de color del llaç reivindicatiu de groc a blanc no ha servit per burlar l'ordre de la JEC, avalada pel síndic de greuges, de "preservar la neutralitat dels edificis públics durant el període electoral". L'àrbitre electoral va imposar al Departament d'Interior un termini que vencia a les tres del migdia d'aquest divendres, perquè els Mossos procedissin a la retirada dels "símbols partidistes". Fonts de la conselleria explicaven a aquest diari que "tothom té ben clar que en aquesta batalla de símbols no es pot posar en un compromís els Mossos, perquè és un conflicte estrictament polític i els agents són funcionaris". 

lazos amarillos palau generalitat

lazos amarillos generalitat

A la Conselleria d'Economia, en mans d'ERC, han estat els més matiners, els primers de despenjar el nou llaç blanc alternatiu que aquest dijous van col·locar per substituir el groc. En canvi, hi havia dubtes sobre si el president de la Generalitat acabaria cedint, més després que anit afirmés amb vehemència, en un acte de Junts per Catalunya: "Defensarem la llibertat d'expressió fins a les últimes conseqüències". Finalment, però, Torra ha optat per acabar amb una batalla que va començar amb una denúncia de Ciutadans. 

La incomoditat al si del Govern amb aquesta polèmica és creixent i no entén de colors polítics, neguiteja tant a membres de Junts per Catalunya com d'ERC. Tot i haver acabat retirant llaços i pancartes, Torra no s'ha escapat de les represàlies. Sobre el president plana ara l'ombra de la inhabilitació, després que l'àrbitre electoral, la JEC, l'hagi denunciat a Fiscalia per desobediència. A més, Torra haurà de fer front a una sanció econòmica que es donarà a conèixer durant les properes hores. Entre el seu equip n'hi ha molts que dubten que valgués la pena haver-se exposat a una persecució penal per una pancarta.