Ningú no l'havia convidat, però la Junta Electoral Central s'ha colat aquest dijous al vespre al primer gran acte de precampanya de la candidatura de Junts per Catalunya a Barcelona, presidit per Quim Torra. La posada de llarg de la llista que encapçala Joaquim Forn ha començat instants després de coneixe's la denúncia per desobediència contra el president de la Generalitat per haver intentat fintar la prohibició de col·locar el llaç groc tapant-lo amb un de blanc. 

Per bé que Torra ha evitat fer cap menció explícita sobre la decisió de la JEC, sí que ha llançat un missatge amb què ho ha dit tot. Rememorant l'esperit de l'1-O, ha avisat que "defensarem el dret a la llibertat d'expressió fins les últimes conseqüències". En aquest sentit, ha afegit que el referèndum de 2017 ha estat el millor que ha fet el sobiranisme els últims anys i ha reblat que "no hi ha marxa enrere". Més clar, l'aigua. El cap de l'executiu català, que ha exercit de teloner, duia a la solapa el llaç groc, el nou llaç blanc i la insígnia de president. 

Més enllà de la reivindicació, Torra ha recordat que una trucada de Forn l'any 2011 i una altra d'Artadi fa un parell d'anys li han marcat la vida. La de l'exconseller i cap de llista de JxCat a Barcelona va obrir-li la porta a liderar el projecte del Born Centre Cultural. Amb la de l'actual consellera i número dos de Forn va fitxar per les llistes del 21-D. I d'allà, a la presidència.

presentacio jxcat bcn   quim torra laura masvidal   sergi alcazar
Puigdemont lloa Forn i els mossos

A qui sí que esperaven el mig miler de congregats al Casino de l'Aliança del Poble Nou era a Carles Puigdemont. El president a l'exili ha entrat al teatre per videoconferència. Com Torra, s'ha desfet en elogis a la figura de Forn i Artadi. Puigdemont ha apuntat que si Forn és a la presó és perquè "alguns no li van perdonar mai a ell i al cos de Mossos d'Esquadra l'èxit policial tan rotund" que va suposar la resposta a l'atemptat de La Rambla, "el desafiament més greu que va viure el cos de Mossos". 

carles puigdemont acte candidatura jxcat barcelona - Sergi Alcàzar

Des de Waterloo, el president ha agraït també el paper de l'exconseller d'Interior l'1-O, "preservant la professionalitat del cos i els principis democràtics que han d'inspirar un Govern, perquè les dues coses són compatibles". I ha aprofitat per lloar la tasca dels Mossos d'Esquadra, el mateix dia que el cos ha rebut l'ordre de retirar els símbols a favor dels presos i exiliats de les dependències de la Generalitat. 

Tant Torra com Puigdemont han remarcat el que consideren una necessitat cabdal per a l'independentisme, "fer Barcelona capital del projecte català".

Forn: "No renuncio a ser alcalde"

Com en tota campanya, l'encarregat de cloure l'acte ha estat Quim Forn. A diferència del que és habitual, ell no hi era. En nom seu ha parlat la seva dona Laura Masvidal, que ha llegit un escrit que l'exconseller va escriure ahir des de la presó.

laura masvidal acte candidatura jxcat barcelona - Sergi Alcàzar

A l'escrit manifesta amb contundència que "vull deixar clar que no renuncio a res, no he renunciat a presentar-me a les eleccions, no renuncio a fer campanya i no renuncio a ser alcalde". I sentencia que "em presento amb el mateix convenciment que vam mostrar l'1-O quan sabíem que votaríem, malgrat les amenaces, les coaccions, les sancions i els cops de porra".