Amb el principi d'acord entre PSOE i Podemos per un govern de coalició acabat de sortir del forn, el Parlament ha celebrat aquest dimecres la primera sessió de control després de les eleccions generals de diumenge. Els resultats, l'aritmètica que se'n deriva i l'aliança exprés entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han centrat les intervencions del president de la Generalitat i dels principals dirigents de l'oposició. Quim Torra s'ha adreçat directament als comuns —que si fructifica el preacord passaran a formar part del govern d'Espanya— perquè defensin al Consell de Ministres el seu programa electoral: llibertat per als presos i referèndum.

Quim Torra Sessio de Control Parlament - Sergi Alcàzar

Responent la pregunta de la líder de Catalunya en Comú al Parlament sobre quina és la seva opinió respecte al pacte signat entre socialistes i podemites, Torra ha confessat que vol "pensar en positiu, que aquest acord abordarà la llei mordassa, la derogació de la reforma laboral, la fi de la repressió, que defensaran la llibertat dels presos al Consell de Ministres, que els diran als socis de govern que Catalunya és una nació i té dret a decidir". I ha afegit que té "l'esperança" que amb els comuns al govern hi hagi finalment "una resposta de quina proposta té Espanya per a Catalunya". En la rèplica, Jèssica Albiach l'ha emplaçat a "decidir si volen formar part de la nova etapa o seguir en el bloqueig i en la política del zasca i el tuit". Alhora li ha demanat que "pensin per un segon quina és l'alternativa: o repetició electoral o gran coalició PP-PSOE". 

Sobre el punt del document rubricat per Sánchez i Iglesias que fa referència a Catalunya, Torra ha deixat clar que "aquella música va començar a no agradar", perquè "sembla que digui que a Catalunya hi ha un problema de convivència". En la mateixa línia s'ha expressat el líder d'ERC, Sergi Sabrià, que ha retret a Iglesias que "una vicepresidència no val tant". 

Taula de partits per afrontar l'auge de Vox 

El debat ha seguit minuts després amb Miquel Iceta, que ha insistit a Torra en la necessitat que rebutgi els talls de carreteres de Tsunami i els CDR, tot apuntant que "no és el president de l'ANC, sinó de la Generalitat". El primer secretari del PSC ha recordat al president que "tot el que demana a Unidas Podemos només és possible si es fa govern" i en aquest sentit ha convidat Junts per Catalunya a no bloquejar la investidura al Congrés. Torra, que també ha demanat al dirigent socialista que collin el PSOE i "facin una proposta per a Catalunya", ha subratllat que és imprescindible que, davant l'ascens de l'extrema dreta a Espanya, el president Sánchez convoqui una taula de partits per abordar el problema. 

"Han perdut bous, esquelles i el Lucas"

Sens dubte, si hi ha hagut una intervenció en què se l'ha vist gaudir ha estat en la rèplica a Lorena Roldán. Torra venia amb els deures fets de casa, preparat per burxar en la debacle electoral de Ciutadans. "No va anar gaire bé, oi?", els ha preguntat irònic, tot afegint: "Vostès han perdut bous, esquelles i el Lucas", en referència al cadell que Albert Rivera va fer servir en un vídeo de campanya. 

Quim Torra Sessio de Control Parlament Sergi Alcàzar06

I ha seguit amb un càlcul de collita pròpia. "Hem calculat que cada vegada que surten en sessió de control a difamar vostès perden 36.000 vots, al pas que anem de 36 diputats el seu grup quedarà reduït a 5 o 6". Davant del fracàs de diumenge, Torra ha convidat Roldán, Arrimadas i Carrizosa a seguir els passos de Rivera i dimitir. 

Torra expressa malestar, però també suport, a Torrent

L'encarregat d'obrir la sessió de control és sempre el grup més petit. En aquest cas, el PP. Alejandro Fernández ha furgat en la divisió entre independentistes, i ha preguntat a Torra què li va semblar que el president del Parlament decidís avançar el ple sense consultar-l'hi. Una resposta que ja era coneguda perquè des de presidència van fer pública una queixa a Torrent. 

Torra ha confirmat que no els va agradar la decisió, però ha advertit al portaveu del PP que "les seves brometes estan fora de joc perquè els senyors de la Mesa ja estan sent investigats per la fiscalia per la votació d'ahir. I el president i la resta tenen tot el meu suport". Sobre aquest fet, ha criticat que "és increïble que no es pugui votar sobre l'autodeterminació al Parlament".