Han passat només 48 hores des de les eleccions del 10-N i Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ja han anunciat un preacord per un govern de coalició. El document, que han signat i segellat amb una abraçada, té dos pilars fonamentals: el diàleg per enfrontar la crisi catalana i la justícia social per frenar l’auge de l’extrema dreta de Vox. Les coses han canviat radicalment des de la repetició electoral. El document s'ha negociat durant aquests dos dies. No hi apareix ni amnistia, ni referèndum, ni res que li assembli, malgrat que necessitaran dels independentistes per tenir majoria si el PP i Cs se n'exclouen.

Catalunya és el novè punt del decàleg que han signat tots dos líders. L’objectiu és “garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política”. D’aquesta manera, es comprometen a “fomentar el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d’entesa i trobada, sempre dins la Constitució”. I afegeixen: “També s’enfortirà l’Estat de les autonomies per assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència. Garantirem la igualtat entre tots els espanyols”.

acord psoe podemos

En el document signat, els dos partits es conjuren per “conformar un govern progressista que situï Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa, tal com els ciutadans han decidit a les urnes”. En aquest sentit, expliquen que “estem avançant conjuntament en una negociació encaminada a completar l’estructura i funcionament del nou govern, que es regirà pels principis de cohesió, lleialtat i solidaritat governamental”. Compta amb deu eixos d’actuació

El PSOE i Unidas Podemos es comprometen a “consolidar el creixement i la creació d’ocupació” i lluitar contra la precarietat, blindar i revaloritzar el sistema pública de pensions, garantir el dret a l’habitatge, lluitar contra el canvi climàtic, reconèixer drets com l’eutanàsia, assegurar la memòria històrica, realitzar polítiques feministes, revertir la despoblació de l’anomenada Espanya buida i impulsar la justícia fiscal i l’equilibri pressupostaris, entre altres mesures.