Camilo Villarino és, des d'aquest dilluns, el setè cap de la Casa del Rei i el quart diplomàtic que ostenta aquest lloc, succeint a Jaime Alfonsín, després de gairebé tres dècades al servei de Felip VI, primer com a hereu al tron i després com a monarca, després que el seu nomenament s'hagi fet oficial al BOE. El relleu, que no va agafar per sorpresa, ja que feia temps que s'especulava amb la sortida d'Alfonsín del càrrec, el va anunciar La Zarzuela el passat 19 de gener i es produeix tan sols uns mesos abans que al juny es compleixi el desè aniversari de l'arribada al tron del Rei.

Villarino, un experimentat diplomàtic de 59 anys, assumirà ara la tasca d'assessorar a Felip VI i dirigir la seva Casa en aquesta segona dècada, en la qual la Princesa d'Astúries està cridada a tenir un paper més destacat, una vegada completi la seva formació militar i els seus estudis universitaris. Aquest serà un dels assumptes que haurà de gestionar el nou cap de la Casa, el de la formació acadèmica que rebrà la princesa Leonor després de completar els seus tres cursos d'instrucció militar en els tres exèrcits, igual com el difícil assumpte de l'exili del rei emèrit i les seves cada vegada més freqüents i menys mediàtiques visites a Espanya. Cal veure si finalment el rei emèrit Joan Carles, de 86 anys, decideix tornar de forma definitiva.

Entre les comeses de Villarino també hi haurà la interlocució amb els membres del govern espanyol i altres institucions, tenint en compte que és el mateix monarca que despatxa directament amb el president del govern espanyol, en un moment en què les mirades estan posades en tot el que digui i faci el rei en relació amb la llei d'amnistia.

 

Les noves funcions de Villarino

Com a cap de la Casa del Rei, la seva principal funció consisteix a assegurar el "normal funcionament de la mateixa així com el compliment de les missions assignades" a aquest organisme per donar suport al monarca. Això inclou, entre altres, elaborar la proposta del pressupost de la Casa del Rei, disposar les despeses dels serveis que la integren dins de les quanties fixades pel mateix monarca.

camilo villarino cap de la casa del rei foto europa press
Camilo Villarino / Foto: Europa Press

Què diuen d'ell els seus col·legues?

Els qui coneixen Villarino, entre ells altres diplomàtics, posen en relleu que es tracta d'una persona seriosa i treballadora, de "gran vàlua" i també bastant perfeccionista. "És una formidable notícia", va recalcar un diplomàtic consultat per Europa Press, per a qui Felip VI ha fet una elecció "excel·lent". "Gran encert del rei", va comentar després del seu nomenament un altre diplomàtic.

La seva experiència amb el PP i el PSOE

A més a més, Villarino ha treballat com a cap de gabinet de quatre ministres d'Exteriors, etapa durant la qual precisament va tenir ocasió de conèixer Felip VI, ja que tradicionalment el cap de la diplomàcia acompanya el rei en els seus viatges internacionals, incloses les preses de possessió de mandataris iberoamericans. El nou cap de la Casa del Rei va ser elegit com a cap de gabinet pel llavors ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, diplomàtic de carrera i amb qui havia treballat prèviament a Brussel·les, el maig de 2017. Amb l'arribada del PSOE al poder i de Josep Borrell al Ministeri d'Exteriors, aquest va decidir mantenir-lo en el lloc.

Quan Borrell va deixar Exteriors per convertir-se en Alt Representant de la UE per a Política Exterior el desembre de 2019, el seu lloc va passar a ocupar-lo, temporalment, Margarita Robles, que també va mantenir Villarino. Després del nomenament d'Arancha González Laya com a ministra el gener de 2020, aquesta decideix igualment mantenir-lo com a cap del seu gabinet. Abans de ser cessada el juliol de 2021, rere l'empremta de la crisi amb el Marroc suscitada per l'acollida a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, per raons humanitàries, per la qual tant l'exministra com el mateix Villarino van ser objecte d'investigació per part d'un tribunal de Saragossa que va acabar tancant-la, González Laya havia promès al seu cap de gabinet l'ambaixada a Rússia. Tanmateix, José Manuel Albares va fer marxa enrere, retirant la sol·licitud de plàcet que s'havia cursat a Moscou amb l'argument que buscava algú amb un perfil més adequat i coneixement de rus.

Última etapa a Brussel·les

Villarino va quedar llavors com a vocal assessor al gabinet del secretari d'Estat per a la UE, fins que el març de 2022 marxa a Brussel·les per treballar com a conseller del secretari general adjunt del Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE), l'espanyol Enrique Mora. Finalment, l'octubre de 2022, Borrell decideix repescar-lo com a cap de gabinet, lloc que ha ocupat fins que es va conèixer la seva elecció pel rei.

En el poc més d'un any que ha estat cap de gabinet de Borrell ha coincidit amb un moment especialment convuls a escala internacional, per la invasió russa d'Ucraïna i les seves conseqüències primer, i ara pel nou conflicte entre Israel i Hamàs a la Franja de Gaza, que han fet que el cap de la diplomàcia europea hagi tingut una agenda especialment enfeinada de contactes amb tots els actors mundials.

Aquesta experiència ve a afegir-se als quatre anys que va ser director de gabinet dels successius ministres d'Exteriors, inclosa la gestió de la pandèmia de covid-19 i els desafiaments que va plantejar, i a la seva trajectòria anterior des del seu ingrés en la Carrera Diplomàtica. Així, abans de treballar per a Dastis, va ser 'número dos' a l'ambaixada a Rabat entre agost de 2013 i juny de 2017. El seu destí anterior havia estat Washington, on va ser conseller per a les Relacions Transatlàntiques i els Afers de Seguretat i Defensa a l'ambaixada entre agost de 2008 i juliol de 2013.

Entre 2002 i 2008 havia recalat a Madrid, on va ser subdirector general d'Afers Institucionals de la UE al Ministeri, després d'haver estat destinat entre 1996 i 2002 a la Representació Permanent davant de la UE, on va ocupar diferents llocs. Anteriorment, va estar destinat a Croàcia i va exercir altres càrrecs al Ministeri.

Formació militar

Villarino és llicenciat en Dret per la Universitat de Saragossa i té també un diploma en Estudis Europeus Avançats pel Col·legi d'Europa de Bruges. Així mateix, ja estant en la Carrera Diplomàtica, va fer el Curs d'Alt Nivell sobre Política Europea de Seguretat i Defensa del Col·legi Europeu de Seguretat i Defensa (CESEDEN). A més és oficial en la Reserva Voluntària de l'Exèrcit de Terra i actualment està destinat com a capità al Quarter General de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!