El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha ajornat el seu viatge a Algèria previst per a aquest dilluns "per motius d'agenda algeriana". Així ho ha informat en un missatge el Ministeri d'Exteriors als periodistes que tenien previst viatjar amb el ministre. El viatge, per invitació del ministre d'Exteriors algerià, Ahmed Attaf, tenia per objectiu reprendre les relacions polítiques i diplomàtiques entre Espanya i Algèria després de gairebé dos anys de crisi. Fonts diplomàtiques han assegurat que es tracta d'un mer ajornament i que "hi ha voluntat" de reprendre'l quan sigui possible.

Aquest havia de ser el primer viatge d'alt nivell a Algèria després que, el març de 2022, el Govern de Pedro Sánchez mostrés el seu suport a la proposta de l'Executiu del Marroc per a l'autonomia del Sàhara, la qual cosa va provocar l'enuig de les autoritats algerianes que van retirar al seu ambaixador i van trencar el Tractat de Bon Veïnatge vigent des de feia 20 anys. De fet, aquest viatge d'Albares, d'una jornada de durada, era el primer des que, el setembre de 2021 va visitar a les autoritats algerianes, que li van confirmar la continuïtat del subministrament de gas a Espanya malgrat la crisi desencadenada llavors entre Algèria i el Marroc.

Retorn de l'ambaixador i inici del desglaç

Després del canvi d'actitud de l'Executiu espanyol sobre el Sàhara, el març de 2022, Algèria va retirar al seu ambaixador i va trencar el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya, firmat el 2002, que regulava les relacions entre ambdós. Després de gairebé dos anys de crisi, el mes de novembre passat Algèria va enviar nou ambaixador a Madrid i va nomenar a un nou cònsol general a Barcelona, iniciant així el desglaç d'unes relacions seriosament fetes malbé malgrat les reiterades declaracions de les autoritats espanyoles sobre la bona voluntat i amistat entre els pobles espanyol i algerià.

De fet, el gener d'aquest any, i amb motiu de la Conferència d'Ambaixadors a Madrid, Sánchez va destacar com una de les línies estratègiques en política exterior el seu interès per continuar consolidant la relació amb Algèria, al que va qualificar una vegada més de "país amic". Malgrat aquest primer pas, el Tractat d'Amistat i Bon Veïnatge continua suspès, encara que les relacions comercials han començat a restablir-se.

Així, el 12 de desembre, Algèria anunciava l'augment del nombre de vols de l'aerolínia Air Algérie entre Algèria i Espanya, amb la represa de dues connexions setmanals entre les capitals d'ambdós països i l'increment de quatre a set rutes entre Alger i Barcelona. I entre gener i febrer, l'Associació algeriana de Bancs i Institucions Financeres (ABEF) ha autoritzat els tràmits per tornar a importar productes avícoles i carns vermelles des d'Espanya, el que aixeca parcialment el bloqueig comercial que Alger tenia sotmès a Espanya després de la decisió de 2022 de prohibir les domiciliacions bancàries, requisit imprescindible per realitzar operacions comercials.

El gas d'Algèria

La decisió bancària va suposar la paralització gairebé total de les importacions des d'aquest país, la qual cosa va provocar, el 2023, un fort augment del dèficit comercial bilateral, fins als 6.575 milions d'euros, el quart dèficit bilateral més gran d'Espanya, que ha continuat important productes algerians, especialment gas natural liquat. De fet, Algèria es va situar el 2023 com el principal subministrador de gas l'any, amb un 29 del total, seguida dels Estats Units amb gairebé un 21%.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!