Felip VI ha nomenat Camilo Villarino com a nou cap de la Casa del Rei, segons ha informat en un comunicat. Es tracta d'un diplomàtic que fins ara treballava com a director de gabinet de l'alt representant de la UE per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell. Villarino es posarà al capdavant de la institució monàrquica a partir del pròxim mes de febrer, i substituirà Jaime Alfonsín, que ha estat la mà dreta de Felip VI durant gairebé trenta anys, des que va començar el seu regnat el 2014 i també com a responsable de la secretaria quan era príncep d'Astúries. En el comunicat, la Casa Reial informa que Alfonsín serà nomenat Conseller Privat perquè "sa Majestat desitja seguir comptant amb el seu valuós i lleial consell".

Alfonsín, home de confiança de Felip VI des de la joventut

El cap de la Casa del Rei té rang de ministre, i és l'home de confiança del Rei, que té la potestat de triar-lo lliurement, tal com estableix l'article 65.2 de la Constitució espanyola. En arribar al tron el 2014, Felip VI va decidir nomenar Jaime Alfonsín (Lugo, 1956) per al càrrec, en substitució de Rafael Spottorno, que havia dirigit la institució en els últims tres anys de regnat de Joan Carles I. Felip VI ja coneixia bé Alfonsín, ja que havia estat al seu costat des de 1995, com a cap de la Secretaria del Príncep d'Astúries.

Abans d'arribar a la Zarzuela, Alfonsín va ocupar diversos càrrecs a l'Administració, a la qual va accedir el 1980 com a advocat de l'Estat. Va treballar al Tribunal Suprem i al servei jurídic de la Comissió Europea, i posteriorment va ser nomenat director general de Cooperación en el Ministerio de Administración Territorial, També va treballar a l'empresa privada, entre el 1984 i el 1992 a l'assessoria jurídica de Barclays Bank, i entre el 1992 i el 1995 al despatx d'advocats Uría i Menéndez.

Qui és Camilo Villarino?

Villarino (Saragossa, 1964) forma part del món diplomàtic des de 1989 i ha estat director de gabinet de tres ministres d'Afers Exteriors, incloent-hi Alfonso Dastis, el mateix Borrell i Arancha González Laya. Va ser destituït d'aquest càrrec el juliol del 2021, amb l'arribada de José Manuel Albares al Ministeri d'Exteriors. En un primer moment havia de convertir-se en ambaixador a Moscou, però Albares va fer marxa enrere en aquest nomenament, tot just quan Villarino havia estat citat com a investigat en el cas Ghali, que investigava l'entrada a Espanya del líder del Front Polisari, tot i que finalment el jutge va arxivar la qüestió en el seu cas. Va continuar com a assessor en l'àmbit de la política exterior, primer a Madrid, i després a Brussel·les, fins que l'octubre del 2022 es va convertir en el cap de l'oficina de Borrell.

Camilo Villarino cap casa rei Felip VI / EFE
Camilo Villarino serà el nou cap de la Casa del Rei. Foto: Ángeles Visdómine / EFE
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!