L'acord del PSOE amb Junts per a la investidura de Pedro Sánchez ha fet saltar les alarmes entre la dreta més reaccionària. Aquest divendres hem vist com l'Associació pro Guàrdia Civil (Aprogc) s'ha mostrat contrària al pacte. "Estem disposats a vessar la nostra sang per Espanya", ha dit en un contundent comunicat. Però, què és l'Aprogc, l'associació de guàrdies civils disposats a morir per Espanya? 

🔴 Pactes i acords per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Reaccions a la llei d'amnistia

Es tracta d'una de les organitzacions més representatives del cos, amb especial representació d'alts comandaments. En el seu lloc web, s'assegura que "la seva finalitat és crear un caudal de participació obert a tots els membres de la Guàrdia Civil, sense distinció d'escales o llocs de feina". L'Aprogc es mostra orgullosa de la tasca del cos durant els seus més de 170 anys d'història, sense fer referència a cap de les dictadures d'aquest període. De fet, indica que "pretén que aquesta essència, que s'ha mantingut inalterada des de la seva fundació, continuï sent el referent i el mode d'entendre l'exercici de la professió com a guàrdia civil". A més, sosté que és una de "les institucions més valorades per la població".

Ball de bastons amb la policia espanyola

L'associació considera que "els fonaments en els quals se sustenta la Guàrdia Civil es veuen compromesos per part d'altres col·lectius", tot i que no especifica quins són aquests col·lectius. Així, justifica la seva existència per defensar "que la necessària millora de les condicions econòmiques, socials i professionals dels membres de la Guàrdia Civil ha de ser compatible amb el manteniment del codi deontològic". Aleshores, insisteix en el fet que "s'ha usurpat la veu dels guàrdies civils; en els últims anys hi ha hagut un excés de difusió d'informació negativa i destructiva sobre la Guàrdia Civil". 

La cosa continua i assenyala altres associacions professionals que "transmeten un irreal concepte d'existència de lluita de classes en el si del cos com si existís un enfrontament entre escales", entre altres crítiques. Ja ho hem dit, que té especial representació d'alts comandaments. També carrega contra la idea "sense rigor" d'una possible "fusió amb un altre cos policial amb menor implantació territorial i funcional i menor nombre d'efectius i fent-ho a sobre en termes d'assimilació de la Guàrdia Civil per part d'aquest últim", en el que sembla un atac directe al Cos Nacional de Policia

Crítiques continuades al govern espanyol

Això és el que diuen a la pàgina web, però el més interessant està en el que diuen als mitjans. L'Aprogc té un recull de les últimes intervencions del seu portaveu, Francisco Pajuelo, en programes de ràdio i de televisió on no para de criticar el govern de Pedro Sánchez —i, en conseqüència, al PSOE—. "Hem estat En boca de todos per culpa dels nostres polítics", "Parlant CLAR en defensa de les competències de la Guàrdia Civil", "Aprogc exigeix a la directora general que actuï en defensa de la Guàrdia Civil", "Què li passa al govern amb la Guàrdia Civil?" i "On són els informes tècnics que justifiquen la sortida de la Guàrdia Civil de Navarra?" són els últims títols d'aquestes aparicions mediàtiques. 

Destaca com Pajuelo va aparèixer amb una bandera d'Espanya gegant al programa d'Ana Rosa, en mig del cas Cuarteles que va salpicar el cos. Així mateix, és remarcable com ha sigut habitual sentir-lo a Decisión Radio: una ràdio privada que va néixer per recuperar els valors del diari Ya, profundament conservador. L'emissora va tancar aquest juliol, just després de les eleccions generals. 

Missatges clars als bascos i els catalans

En els seus comunicats, l'Aprogc carrega a tota hora contra el govern espanyol. L'últim comunicat no és el que demana "vessar sang" per protegir el país, sinó un per vendre la seva bandera espanyola d'homenatge "als guàrdies civils assassinats en atemptats terroristes" —que es pot entendre com un missatge als pactes de Sánchez amb els nacionalistes bascos o a les acusacions de terrorisme contra independentistes catalans—. En la mateixa línia, es queixa de "faltes de respecte" de l'executiu estatal i assenyala directament al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. 

Sense dubte, el comunicat més seriós és el d'aquest dijous on evidencia a què obre la porta l'associació: "Estem disposats a vessar fins a l'última gota de la nostra sang en defensa de la sobirania i independència d'Espanya i del seu ordenament constitucional". És a dir, que l'Aprogc parla obertament d'un cop d'estat i de l'inici d'una nova guerra civil, si fes falta. Amb la naturalesa militar del cos, la informació pot tenir un vincle estret amb el que ja ha admès un extinent coronel aquesta setmana: que la dreta espanyola conspira a l'exèrcit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!