El govern foral de Navarra vol que les carreteres i tot el sistema de trànsit sigui transferit i deslligar-se del poder de l'estat espanyol en aquesta matèria. Així doncs, pendents que es porti a terme un acord ja previ amb l'executiu de Pedro Sánchez, aquesta administració passarà a tenir totes les competències a partir del primer semestre del 2022. Els 173 guàrdies civils que ara controlen el trànsit de Navarra seran substituïts per la Policia Foral.

Aquest canvi suposa que els navarresos s'estalviaran anualment haver de pagar, aproximadament, 12 milions d'euros per aquest servei. Serà la seva pròpia policia qui s'encarregarà de la vigilància a les carreteres, establirà el règim sancionador, gestionarà les autoescoles i dissenyarà la seva pròpia Direcció General de Trànsit, coneguda com a DGT. Un camí que ja han seguit, amb diferències, Catalunya i el País Basc prèviament.

La recaptació es descomptarà de l'aportació obligatòria que té Navarra amb l'Estat en el marc que es va fixar l'any 1990 dins el conveni col·lectiu amb què es regulen els lligams tributaris i financers. Ara la pregunta és si els serveis que fins ara desenvolupa la Guàrdia Civil "es justifiquen" per una altra banda i, finalment, el govern foral ho acabarà pagant igual.

L'opció que donen des del govern navarrès per evitar-ho és que aquests agents s'integrin a la Policia Foral o ocupar el mateix lloc però en altres destinacions espanyoles i demanar un trasllat "per regió". Actualment, si sumem també els 173 en matèria de trànsit, a Navarra hi ha 1.623 guàrdies civils. Aquest cos lamenta el canvi i el considera una eina de pressió i una concessió que dona Sánchez per tenir els pressupostos aprovats.

També es transfereix la sanitat penitenciària

Cal recordar que la presidenta d'aquesta comunitat és la socialista María Chivite. L'acord arriba amb retard, ja que la promesa de Chivite va ser, el passat mes de setembre, fer-ho efectiu aquest 1 de desembre. Per calmar l'ambient, ha reiterat que "cap guàrdia civil que vulgui continuar a Navarra serà obligat a abandonar aquesta comunitat".

Però aquest no és l'únic repte que ha aconseguit. També va firmar un acord de transferència sanitària penitenciària. En aquesta matèria, en l'àmbit estatal el cost és de 131 milions d'euros i es descomptarà a Navarra l'1,6% que aporta, és a dir, 2,1 milions d'euros anuals.

Navarra es farà càrrec de les despeses de personal de les deu persones que fins ara formaven part de la plantilla d'Institucions Penitenciàries. Es tracta de sis persones funcionàries, una contractada temporal i tres integrades com a personal laboral, que passaran a incloure's a la plantilla del Servei Navarrès de Salut-Osasunbidea. Així mateix, la comunitat foral afrontarà la resta de despeses relatives a l'assistència sanitària, com ara fàrmacs i equipaments mèdics, entre d'altres.

 

Fotografia de portada: imatge de recurs de la Guàrdia Civil a Navarra